Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pošťáci začali protestovat proti nízké úhradě od státu

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Zaměstnanci pošty si ode dneška budou připínat trikoloru na protest proti nízké úhradě nákladů na univerzální službu od státu. Za akcí stojí Federace výkonných zaměstnanců ČR, což je druhá největší odborová organizace na České poště.

Česká pošta zaměstnává přes 30.000 lidí a provozuje 3200 poboček. "Stejně tak jako v roce 2013, kdy jsme organizovali petici, kterou podepsalo 15.000 lidí, předpokládáme značné zapojení zaměstnanců České pošty a také veřejnosti," sdělil prezident federace Miroslav Prokop. Veřejnost může protest podpořit tak, že trikolóru odešle vládě nebo poslancům.

Česká pošta může letos od státu na zajištění základních služeb dostat ze zákona maximálně půl miliardy korun. Výkazy nákladů na zajištění univerzální služby pro ČTÚ každoročně hovoří o více než trojnásobné částce.

"Jde o peníze, které si zaměstnanci za svoji poctivou a náročnou práci vydělali. Za práci, kterou zaměstnanci České pošty odvedli na základě toho, že si stát tyto služby objednal. Tyto peníze v rozpočtu České pošty chybí. Z důvodu dlouhodobého podfinancování ČP se hromadí značné problémy, včetně nedostatku peněz na navýšení mezd pro zaměstnance," uvedli odboráři v prohlášení.

Témata:  Česká pošta odbory

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy