Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud porušoval ústavní práva obžalovaných? Nedokáží vysvětlit přidělování soudců

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Skandál s údajně nezákonným přidělováním soudců u Krajského soudu v Brně pokračuje. Soud nedokáže vysvětlit, jak v minulosti případy soudcům přiděloval. Mohl tak porušit ústavní práva obžalovaných. A hrozí i to, že by musel rušit nezákonné rozsudky. Právníci jednoho z obžalovaných teď zveřejnili nahrávku, na které problém přiznává i jeden ze soudců.

Shahram Zadeh se proslavil historicky nejvyšší kaucí v České republice. Za propuštění z vazby, ve které strávil dva roky, musel u soudu složit 150 milionů korun. Teď se snaží prokázat, že celé soudní řízení proti němu je nezákonné.

"Já nežádám nic jiného, než moje ústavní právo na zákonného soudce. To je moje právo a já na něm trvám!" řekl TV Nova Shahram Zadeh souzený za daňové úniky.

Jeho právníci v úterý zveřejnili oficiální soudní záznam z hlavního líčení, na kterém možné nezákonnosti přiznává přímo soudce Aleš Novotný, který má případ na starost.

"Zde teoreticky je možné s částí těchto námitek souhlasit. V tom rozsahu, že tam není pravděpodobně doslovně specifikováno, který soudce jakým způsobem bude v tomto směru určen," uvedl soudce Aleš Novotný.

Na možné nezákonnosti ukazuje i přehled přísedících v senátu Aleše Novotného. Přestože krajský soud má více než stovku přísedících, kteří se mají podle zákona neustále střídat, Novotný soudil v kritizovaném období pouze se sedmi z nich.

"Vzhledem k tomu, že sám krajský soud přiznal, že ty rozvrhy práce neexistují, tak je to velice těžké. A domníváme se, že takovýto stav je protiústavní," uvedl pro TV Nova Petr Kočí, právní zástupce Shahrama Zadeha.

Na stejného soudce podává trestní oznámení matka Martina Nováka, řidiče, který měl jít podle Novotného rozsudku na 15 let do vězení za vytlačení jiného auta ze silnice. Novákovi nakonec trest o 9 let snížil vrchní soud. Muž ale před nástupem do vězení zemřel.

"Zavinil to soudce, který mu dal takový rozsudek, který psychicky on neunesl," řekla TV Nova matka zemřelého Martina Nováka.

Že má Krajský soud v Brně vážný problém, připustil v rozhovoru pro televizi Nova už před dvěma týdny ministr spravedlnosti. Ten připustil i to, že možná bude nutné rušit některé rozsudky.

"My tu situaci teď prověřujeme. Dopisem jsme se obrátili na předsedu toho krajského soudu, což není ten, který tam byl v té době," uvedl 6. května pro TV Nova ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Krajský soud v Brně se k uvedeným podezřením zatím oficiálně nevyjadřuje.

Témata:  soudy Brno

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy