reklama

"Příslušný trestní senát rozhodl při neveřejném zasedání ve věci obžalovaného Dbalého tak, že nařídil pozorování obžalovaného ve zdravotnickém ústavu. Své rozhodnutí soud opřel o vyjádření znalců, podle nichž nelze jinak učinit spolehlivé diagnostické závěry o duševním stavu obžalovaného," sdělila mluvčí soudu Markéta Puci.

"Pozorování ve zdravotnickém ústavu může podle trestního řádu trvat až dva měsíce, přičemž na odůvodněnou žádost znalců může soud tuto lhůtu prodloužit, nikoli však více než o jeden měsíc," doplnila.

Dbalý proti usnesení senátu soudkyně Silvie Slepičkové podal v pondělí stížnost, která má odkladný účinek. O jeho nuceném umístění do ústavu tak bude rozhodovat ještě pražský vrchní soud.

"Stížnost mého klienta nesměřuje proti věcné podstatě samotného usnesení soudu. Nařízení pozorování ve zdravotnickém ústavu pouze považujeme v tuto chvíli již za nadbytečné," uvedla na dotaz ČTK Dbalého advokátka Katarína Kožiaková Oboňová. Soud prozatím nestanovil, do kterého konkrétního ústavu chce obžalovaného poslat. Podle některých informací se Dbalý nechal vyšetřit sám v jím zvoleném zařízení, čemuž by vyjádření jeho právničky nasvědčovalo.

Hlavní líčení v první větvi kauz Nemocnice Na Homolce je odročeno naneurčito. Dbalý trvá na své osobní účasti u jednání.

Při zadávání nákupu gama nože a zakázky na digitalizaci chorobopisů získal Dbalý podle obžaloby na úplatcích přes 27 milionů korun. Svou vinu u soudu popřel, státní zástupce podle něj "bezostyšně lže".

U pražského městského soudu je také další obžaloba na Dbalého, která se týká mimo jiné poradenských tendrů nemocnice. Hlavní líčení zatím nemohlo začít, rovněž kvůli zdravotnímu stavu obžalovaného.

Policie nedávno ukončila vyšetřování třetí kauzy Nemocnice Na Homolce, která zahrnuje údajnou korupci v souvislosti s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie a dalšími tendry. Obviněný Dbalý byl vyloučen k samostatnému řízení, s čímž nesouhlasil a podal si stížnost. Dbalého advokátka dnes ČTK napsala, že státní zástupce stížnosti nevyhověl kvůli rychlejšímu postupu trestního řízení.