Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strany i čtvrtý den diskutují o Sněmovně a kandidátech na předsedu

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - I čtvrtý den po uzavření volebních místností pokračovaly schůzky zástupců úspěšných stran. Piráti dnes s občanskými demokraty řešili programové průniky, ale i dosavadní dva kandidáty na funkci předsedy Sněmovny, Radka Vondráčka (ANO) a Petra Fialu (ODS).

Poté Piráti sdělili ANO, že odmítají vládní spolupráci s hnutím. Příští týden se do schůzek naplno pustí i prezident Miloš Zeman, který chce přijmout lídry všech devíti sněmovních stran. V úterý, středu a čtvrtek bude postupně hovořit se zástupci ANO, ODS a Pirátů. Na úterní schůzce hodlá formálně pověřit předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Piráti dopoledne jednali s ODS, druhé nejsilnější straně Sněmovny zatím nesdělili stanovisko k návrhu, aby se šéfem Sněmovny stal její předseda Fiala. Piráti se mezi ním a dosavadním místopředsedou komory za ANO Vondráčkem rozhodnou v sobotu na jednání širšího vedení. Definitivně jasno by po sobotě měli mít i v tom, koho navrhnou ze svého středu na funkci místopředsedy Sněmovny, o kterou mají zájem.

S ODS se Piráti shodli na tom, že není třeba měnit jednací řád komory, jak o tom mluví vítězná strana voleb, hnutí ANO. "Určitě řada věcí se dá řešit na úrovni gentlemanské dohody," myslí si šéf Pirátů Ivan Bartoš. K úpravám jednacího řádu je podle něho třeba zaujmout citlivý přístup. Obě strany míní, že ve Sněmovně by opozice měla obsadit kontrolní výbory a komise. Pro Piráty by si Bartoš dovedl představit bezpečnostní výbory a ty, které se zabývají například vysokými školami, digitalizací státní správy či energetikou.

Vítěz voleb, hnutí ANO, uzavřel první kolo schůzek dnes večer právě s Piráty, kteří hnutí sdělili svůj požadavek na funkci místopředsedy Sněmovny. Zároveň odmítli koaliční spolupráci i případnou tichou podporu vlády, kterou má ANO sestavit. Po jednání to novinářům řekl Bartoš. Podle zástupce ANO Vondráčka ale nebylo cílem schůzky přesvědčit Piráty, aby vstoupili do koalice. V případě návrhu změny jednacího řádu Sněmovny uvedlo podle něj ANO, že to nebude na úkor demokratických práv, ale že se jedná o úpravy odrážející přítomnost devíti stran ve Sněmovně.

Na jednání s Piráty ANO zastupovali Vondráček a místopředseda hnutí Petr Vokřál. Předseda Pirátů Bartoš si to vysvětloval svou předchozí medializovanou SMS komunikací s Babišem. Šéf ANO vyčítal Bartošovi, že mu neodpověděl na blahopřání a žádost, ať navrhne termín schůzky.

Témata:  Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy