reklama

Poslanci STAN se o tom, koho podpoří na předsedu Sněmovny, rozhodnou na zasedání 7. listopadu. Gazdík dnes nicméně uznal nárok ODS jako druhé nejsilnější sněmovní a pravděpodobně opoziční strany na obsazení tohoto křesla.

Podle něj se ale poslanecký klub Starostů rozhodne až za dva týdny, koho podpoří. "Bývalo dobrým zvykem, že nejsilnější opoziční strana měla předsedu Poslanecké sněmovny a Petr Fiala bezpochyby pro tuto funkci je vhodným a kompetentním kandidátem," uvedl Gazdík. 

"My ani víc neočekáváme. My v tuto chvíli přicházíme s návrhem, s argumenty, proč by to tak mělo být, a uvidíme, jaká ta podpora bude," uvedl k tomu Fiala. Vyloučil, že by obsazení funkce předsedy Sněmovny bylo předmětem nějakého obchodu. "Jsme přesvědčeni, že za současné situace nemá mít hnutí ANO všechno, zvlášť když jeho předseda se několikrát o Parlamentu vyjadřoval mírně řečeno přezíravě," uvedl Fiala.

Podle Fialy se strany na dnešní schůzce k povolebnímu uspořádání Sněmovny shodly na tom, že funkce předsedů sněmovních kontrolních komisí by měli obsadit zástupci opozice. "Chceme, aby komise, které mají dohled nad tajnými službami, byly v rukou opozice," potvrdil předseda poslanců STAN Jan Farský.

Ohlášené změny v pravidlech jednání Sněmovny, které prosazuje hnutí ANO, by se podle STAN měly týkat spíše ustálených zvyklostí než samotného zákona o jednacím řádu dolní komory Parlamentu. Také ODS je proti jakémukoli omezování demokratické diskuse.