Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korunovační klenoty budou vystaveny trvale? Hrad se brání, historici také

Replika korunovačních klenotů
Replika korunovačních klenotů
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Měly by být korunovační klenoty vystaveny trvale? Hrad tomu brání a vzácně ho podporují i historici a kunsthistorici. Výjimečné postavení klenotů a to, aby byly vidět jen zřídka, zařídil už Karel IV. Jde o úctyhodnou tradici, píše se v dnešních Lidových novinách.

Do včerejšího odpoledne vidělo vystavené korunovační klenoty na Hradě necelých šest tisíc lidí. Většinou si museli vystát několikahodinovou frontu. Nebylo by - vzhledem k velkému zájmu o klenoty - vhodné je vystavit trvale? "Rozhodně si myslím, že stálá expozice by znamenala zvýšení zájmu jak domácích, tak zahraničních návštěvníků," řekla tisková mluvčí agentury CzechTourism Martina Fišerová.

Zatímco v zahraničí najdeme korunovační klenoty ve stálých expozicích, v Česku jsou vystavovány jen při zcela výjimečných příležitostech. Je to tradice už od Karla IV. "Koruna neměla být určena k normální percepci. Král a lid viděli korunu opravdu jen při korunovaci a pak při pohřbu krále," vysvětlil LN historik umění z Univerzity Karlovy Jan Royt.

To, že se svatováclavská koruna vystavuje jen při zvláštních příležitostech, jako je jmenování prezidenta do úřadu, nebo jako teď k oslavám 700 let narození největšího Čecha, je tak svým způsobem zachování tradice a přání Karla IV.

"Když nechal korunu vyrobit, nechal ji opatřit velice důkladnou ochranou. Byla k tomu vydána papežská bula a bylo stanoveno, že koruna je trvale věnována svatému Václavovi jako věčnému panovníku českého království, král si ji měl pouze vypůjčit na den a zase ji do západu slunce vrátit," upozorňuje Petr Chotěbor, pověřený vedením odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky.

Před třemi lety Hrad stálou expozici razantně neodmítal. Dnes mluví jinak. "V tuto chvíli se o takovém scénáři neuvažuje. Teď jsou korunovační klenoty vystaveny ve Vladislavském sále na čtrnáct dnů, poté budou vráceny do korunní komory," říká mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Význam karlovské tradice tak převážil. Historici i kunsthistorici se shodují na tom, že výjimečné vystavení klenotů je správné.

Témata:  korunovační klenoty Pražský Hrad

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy