Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exministr Urban se hájí u soudu: Cena prodeje OKD jsem nemohl ovlivnit

Milan Urban /ČSSD/, exministr průmysl
Milan Urban /ČSSD/, exministr průmysl
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před soudem v trestní kauze OKD dnes jako svědek promluvil exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Uvedl, že o privatizaci s Fondem národního majetku nejednal a debata o ceně prodeje nebyla v jeho kompetenci. Další výslechy svědků má soud naplánované na 24. listopadu.

Obžalobě čelí znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti. Na lavici obžalovaných dále sedí dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti. Všichni obžalovaní vinu odmítají. Argumentují mimo jiné tím, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Podle Urbana patřilo jeho ministerstvo mezi spolupředkladatele materiálu do vlády ze zvyklosti a bylo podepsáno pod každým materiálem souvisejícím s privatizací. "Bylo to spíše z důvodu navazující privatizace ocelářského a hutního průmyslu. Dalším důvodem bylo zajištění zaměstnanosti," vysvětlil Urban.

Kromě něj před soudem promluvil první místopředseda výkonného výboru Fondu národního majetku Pavel Suchý, podle něhož privatizace nebyla ničím pozoruhodná. "Nebyl důvod si něco pamatovat," řekl soudu Suchý.

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Ministrem financí byl tehdy současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, a tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Urban byl ministrem průmyslu mezi roky 2003 a 2006. Ve volbách nyní neobhájil poslanecké křeslo ve Středočeském kraji.

Témata:  Milan Urban OKD soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy