Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rektoři znovu volí bojkot. Ani letos nezúčastní oslav 28. října na Hradě

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Rektoři se ani letos nezúčastní oslav státního svátku 28. října na Pražském hradě. Někteří v sobotu v 11:00 položí květiny u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, další se zúčastní slavnostních akcí v sídelních městech univerzit .

Postoj rektorů ke slavnostnímu ceremoniálu 28. října je již několik let společný. "V roce 2015 jsem se solidárně připojil k podpoře kolegů rektorů z Brna a Českých Budějovic. Od té doby dávám jednoznačně najevo, že nesouhlasím s kroky pana prezidenta ve věci nezvání některých rektorů na oslavy státního svátku, ale také ve věci nejmenování profesorů," řekl rektor ústecké Univerzity J.E. Purkyně (UJEP) Martin Balej.

Vedoucí představitelé veřejných vysokých škol nepřišli 28. října na předávání státních vyznamenání na Pražský hrad ani v letech 2014 až 2016. Reagovali tak na to, že prezident Miloš Zeman nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory. Letos byli na hrad pozváni všichni rektoři veřejných a státních vysokých škol, s výjimkou Beka. Rektor Jihočeské univerzity Grubhoffer již ve funkci skončil.

Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima již dříve ČTK řekl, že on sám bude 28. října v zahraničí.

Předávání státních vyznamenání na Pražském hradě začne ve 20:00. Vyznamenání by měli dostat rychlobruslařka Martina Sáblíková, písničkář Jaromír Nohavica a vídeňský starosta Michael Häupl. Mezi oceněnými by měl být i Vladimír Mařík, zakladatel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky.

Témata:  Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Mikuláš Bek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy