Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda jedná s Kurdy, hlásí pokrok

Irák
Irák
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Mezi iráckou armádou a kurdskými pešmergy sice bylo v pátek uzavřeno příměří, některé otázky však stále zůstávají nevyřešeny.

Boje mezi oběma stranami v severním Iráku po pátečním jednostranném vyhlášení klidu zbraní utichly. Podle irácké armády budou obě strany klid zbraní dodržovat. "Bylo dosaženo pokroku, ale konečné řešení je v rukou té druhé delegace. Musí se vrátit do Kurdistánu pro názor a dát nám svou odpověď," uvedl dnes irácký generál po rozhovorech s Kurdy.

Irácká armáda v pátek dostala pokyn, aby na 24 hodin přerušila vojenské operace proti kurdským silám v severním Iráku. Opatření má zabránit dalšímu krveprolití a umožnit vyslat irácké vojáky na hranice.

Boje byly odvetou Bagdádu za kurdské referendum o nezávislosti. Irácký premiér Hajdar Abádí v pátek uvedl, že speciální společná technická komise má přijmout opatření, která zajistí přítomnost irácké armády ve všech sporných regionech a na mezinárodních hranicích.

Témata:  Irák Kurdové EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy