Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší český dokument je snímek o nejhůře placených povoláních v ČR

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jihlava - Nejlepším českým dokumentem se mezi soutěžními snímky v Jihlavě stal film Hranice práce od Apoleny Rychlíkové, který se zabývá pracovními podmínkami v nejhůře placených zaměstnáních v Čechách. Cenu za přínos světové kinematografii získal režisér Marcel Ophüls.

"Letošní 21. Ji.hlava zopakovala úspěch předchozího jubilejního ročníku. Výrazný program, plná kina i desítky inspirativních diskusí," uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Cenu za nejvýraznější světový dokument si z letošního 21. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů odnesla Zeď ruského filmaře Dmitryho Bogolubova. Pojednává o zneklidňujícím kultu komunistického vůdce Josifa Stalina v současném Rusku.

Ocenění za nejlepší dokumentární film ze střední a východní Evropy si odnesl polský dokumentarista Piotr Stasik a jeho cestopisná koláž o hledání polské identity s názvem Opera o Polsku.

V sekci Exprmntl.cz zaměřené na nejnovější české experimentální filmy porota ocenila filmovou koláž s názvem Konzerva filmařky Lucie Navrátilové. V soutěžní sekci První světla vyzdvihli porotci dva snímky. Za nejlepší dlouhometrážní debut získali cenu turecký režisér Gürcan Keltek za film Meteory a libanonská filmařka Rana Eidová za snímek Panoptic.

U studentské poroty zabodoval dokument Milda režiséra Pavla Křemena o bývalém generálním tajemníkovi ÚV KSČ Miloši Jakešovi. Režisér se vydal společně s Jakešem ve stopách jeho života od začátků v Baťových závodech až po konečné vyloučení ze strany.

Cenu Silver Eye udělovanou Institutem dokumentárního filmu nejlepším dokumentům zařazeným do trhu East Silver dostal Rakušan Matthias Krepp za film Krev a písek. Vypráví o ozbrojených konfliktech v Iráku a Sýrii.

Témata:  filmy kultura Milouš Jakeš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy