Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zhruba třetina budoucích dálnic v ČR leží v rizikovém území, uvádí studie

Dálnice Zlín - Přerov
Dálnice Zlín - Přerov
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Geologové prozkoumali 72 úseků plánovaných dálnic a silnic první třídy, zhruba třetina z nich je z riziková. Uvedl to dnes ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR Josef Stemberk.

Například strana ANO ve volebním programu slíbila, že do roku 2021 se v ČR postaví nové obchvaty a 170 kilometrů nových dálnic jako je D3, D4, D11 a D35.

"Jeden z problematických bude třeba obchvat Frýdku-Místku, kde je řada sesuvů. Byly zjištěny aktivní sesuvy u Jičína, sesuvy, které ani nejsou v registru, které má ČGS. A rovněž to ukazuje na to, že příroda se stále vyvíjí," řekl Stemberk v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle něj se může aktivní sesuv objevit i během tří let.

Jednotlivé úseky jsou podle ředitele ve studii zpracované, u každého jsou popsána rizika. "Budou mít popsán úsek, jaké je tam riziko - na co si vlastně při zpracování projektu - ty už budou zpracované, takže to budou muset alespoň nějak překontrolovat - na co si mají dávat pozor," nastínil Stemberk.

Studii chce předat v úterý na Ředitelství silnic a dálnic ČR. Na práci se podílela i Česká geologická služba (ČGS).

Témata:  dálnice Ministerstvo dopravy České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy