Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfžalobce Pavel Zeman podal dovolání v kauze muže spoutaného v bunkru

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nesouhlasí s rozsudkem nad Vítem Pospíšilem, který připoutal známého řetězem v bunkru u Olbramovic na Znojemsku a nechal ho napospas chladu. Muž si má odpykat 18 měsíců ve vězení, podle Zemana je to málo.

Původně čelil Pospíšil obžalobě z pokusu o vraždu. Krajský soud v Brně jej poslal na čtyři roky do vězení za zbavení osobní svobody, Vrchní soud v Olomouci ale čin překvalifikoval pouze na mírněji postihované omezení osobní svobody, což se Zemanovi nelíbí.

"Osobní svoboda poškozeného byla dotčena v takové míře a s takovou intenzitou, že úvaha o možnosti posoudit jednání obviněného pouze jako omezení osobní svobody je nepřiléhavá a neodpovídá povaze protiprávního jednání," stojí v Zemanově dovolání.

Incident se stal na konci října 2015. Podle obžaloby dvojice útočníků z přesně nezjištěných důvodů vylákala oběť před brněnskou prodejnu Bauhaus. Pod záminkou projížďky přiměli muže nasednout do auta. Poté odjeli za obec Olbramovice, muže přivedli do vojenského bunkru umístěného v poli. Přes fyzický odpor jej připoutali řetězem k traverze ve zdi. Druhým koncem mu spoutali kotníky.

Šéf žalobců připomněl, že muž byl v bunkru sice uvězněný jen několik desítek minut, šlo však o dílo náhody. Jeho volání o pomoc z bunkru uprostřed polí totiž zaslechli lidé, kteří mu pomohli.

Případ druhého obžalovaného Jiřího Procházky vrátil vrchní soud zpět k projednání krajskému soudu. Důkazní materiál vůči Procházkovi je prý slabý.

Témata:  Pavel Zeman soudy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy