Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Učitel islámu přijel do Česka a nestačí se divit. Okamurovi dává lekce o muslimech

Tomio Okamura hlasuje ve volbách do Sněmovny
Tomio Okamura hlasuje ve volbách do Sněmovny
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Praha - Waleed Hakeem, jinak známý i jako cestující imám, vyrůstal v Kanadě v muslimské rodině a podle vlastních slov dobře ví, jaké to je být vyznavačem islámu na západě. Rozhodl se proto cestovat po světě, hlavně západních civilizacích, aby své ovečky uvedl na pravou cestu. Během své mise se zastavil i v České republice, kde zrovna vrcholila předvolební kampaň Tomia Okamury.

"Ne terorismu, ne islámu," hlásil českých politik před volbami. To zaujalo i imáma Waleeda Hakeema, který se s usměvavou tváří Okamury setkával prakticky všude v České republice. Na plakátech, bilboardech, všude na něj hleděl poslanec, který svůj letošní volební úspěch postavil na strachu z uprchlíků a muslimů.

"Tohle je způsob neúspěšného politika, který se jen veze na anti-muslimské vlně, jako kdyby to znamenalo konec světa!" napsal Waleed Hakeem na svém facebookovém profilu ještě před českými volbami. Podle něj Okamura a jeho strana nemá absolutně žádný program, jen se snaží ve společnosti šířit strach z menšin.

Imám taky připomíná, že Okamura získal v minulých volbách méně než 7 procent a to, co o muslimech hlásá, není vůbec pravda. "Nepříliš často se vyjadřuji k politice," tvrdí duchovní, který prý projel více než 30 měst v České republice, kde se setkával s jednotlivci a celými muslimskými komunitami. Politikovi pak vzkazuje, že mezi obyčejnými lidmi žil mnohem déle než Okamura, který se na situaci dívá pouze z pohodlí své kanceláře.

"Pana Okamuru bych rád upřesnil v některých věcech, ve kterých zřejmě nevidí objektivní pravdu, protože ta mu nevyhovuje," napsal imám. "Za prvé, v České republice žije jen 0,3 procent muslimů. Je jich velmi málo a naprostá většina z nich je vysoce vzdělaných a kvalifikovaných, najalo si je vedení českých firem rovnou v zemi jejich původu, protože ve zdejších končinách nemohou naleznout stejně dobře vyučené pracovníky. Pan Okamura by tak měl vylepšit vzdělávací systém ČR, aby si sem firmy muslimy nemusely dovážet," doporučil Waleed Hakeem a dodává, že bez nich by české IT odvětví nebo infrastruktura skončila v ruinách.

Duchovní také nezapomíná upozornit na to, že sám Okamura přišel do země jako migrant. "V Japonsku pracoval jako uklízeč, proto v Čechách hledal lepší život. Je stejný jako ti uprchlíci, které tak rád kritizuje," nebere si servítky imám. Dále píše, že samotní Japonci během 2. světové války utíkali do zahraničí, v Brazílii jich žije údajně přes 1,5 milionu.

Imám dále tvrdí, že nechápe, jak Okamura, který vzešel z jedné nejcivilizovanějších a nejvyspělejších zemí na světě, Japonska, má v sobě tolik nenávisti. Údajně od první chvíle tušil, že jako chlapec musel být politik šikanován, a po krátkém hledání si svoje domněnky potvrdil. "užil si své, protože přestože měl otce Čecha, jeho vzhled jasně napovídá, že pochází odjinud. Lidé nejsou nenávistní od narození, ale učí se to během života, a pan Okamura své zkušenosti předvádí nesprávným způsobem," myslí si duchovní.

Waleed Hakeem pak napsal seznam věcí, které potřebuje ČR rychle vylepšit. Jednou z nich je hromadná doprava, která je sice dobrá, ale stát stále používá tištěné jízdenky a stroje z dob komunistické éry. Podle imáma jsme tak zaostalí, protože mnohem chudší země mají elektronické jízdenky i pro občasné cestující.

Dále si imám stěžuje na vypadávající mobilní síť, kdy mnohdy nemůže naleznout telefonní signál, pokud cestuje ve venkovských oblastech. Nemocnice údajně mají mnohdy poničená zařízení, přitom dostupná péče není vůbec špatná. Česká republika by si podle něj měla také doplnit vzdělání, až 73 procent lidí neovládá žádný jiný světový jazyk a mluví pouze svou mateřštinou.

Imám taky tvrdí, že i když naprostá většina Čechů, které potkal, jsou velmi milí lidé, podle statistiky Evropské unie stále patří ČR mezi nejrasističtější země. Naráží taky na to, že český životní styl vyznačující se vysokou konzumací vepřového masa a alkoholu patří mezi ty nejméně zdravé na světě.

A v neposlední řadě doporučuje Okamurovi, aby udělal něco s důchodovým systémem. "Většina zdejších důchodců sotva vychází s penzí, protože během komunismu neměli šanci si našetřit na důstojné stáří. Islám učí lidi k toleranci a pomoci starším, zvlášť, pokud jsou to naši rodiče. Možná by se od nás mohl pan Okamura inspirovat," řekl Waleed Hakeem.

Imám také zdůrazňuje, že Českou republiku má velmi rád a během svého pobytu se setkal se samými dobrými lidmi. "Moje poslední rada je, že by pan Okamura měl nechat 30 tisíc muslimů v zemi být, protože tady zjevně neškodí společnosti. Česká ekonomika je potřebuje víc než oni ji!" Politikovi taky doporučil, aby se spíš zaměřil na zbylých 99,7 procent občanů, kteří se nemají zrovna nejlíp.

Témata:  Tomio Okamura muslimové Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy