Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty uprchlíků se budou stále odmítat. Chovanec dostal mandát

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na pátečním jednání se svými evropskými kolegy v Bruselu vyřídí, že Česko dál odmítá kvóty na přerozdělování uprchlíků. Od vlády dostal dnes ráno podle svých slov jasný mandát.

"Jsme pro důslednou ochranu hranic a stoprocentně funkční hotspoty. Na experimenty s kvótami není čas," uvedl Chovanec na twitteru.

Kabinet se dlouhodobě staví proti kvótám pro přerozdělování migrantů, začátkem května vláda odmítla i možnost zemí vykoupit se z nich.

Otázka zavedení bezvízového styku s Tureckem je podle vlády spojena se stoprocentním splněním požadavků kladených na Turecko v souvislosti s migrační krizí. K odmítnutí zavedení bezvízového styku s Tureckem vyzval v březnu vládu sněmovní výbor pro evropské záležitosti, následně se stejně v nezávazném usnesení vyslovila celá Sněmovna. Za prvořadý úkol vlád členských zemí EU označila ochranu vnějších hranic schengenského prostoru.

Liberalizace vízového styku je součástí březnové dohody mezi EU a Ankarou, která na jejím základě v minulých týdnech významným způsobem omezila počty migrantů přeplouvajících z Turecka na řecké ostrovy.

Témata:  Milan Chovanec vláda EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy