Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdá kritika Zemana kvůli vyznamenáním: Okupuje úřad prezidenta. Je to škůdce a tak s ním musíme jednat

Udělování státního vyznamenání (28.10.2017)
Udělování státního vyznamenání (28.10.2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Sobotní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě vyvolalo řadu kontroverzí. Rozruch vyvolalo především ocenění novináře a publicisty Petra Žantovského či režiséra Zdeňka Trošky. Prezidenta Miloše Zemana kvůli tomu kritizovali například ti, kteří se s ním v lednu utkají v boji o Hrad.

Například Michal Horáček Zemanův výběr některých osobností ocenil. „Vidím Miroslava Wajsara, skromného, obětavého vizionáře, který založil první český hospic (Anežky České v Červeném Kostelci). Anebo takového borce jako je Vladimír Mařík, zakladatel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT a mezinárodně respektovaná autorita v oboru umělé inteligence,“ uvedl na sociálních sítích.

Poukázal ale, že vedle nich dostali vyznamenání také ti, kteří si jej nezaslouží. „Tihle a další silní lidé, o které můžeme opírat svou národní hrdost, jsou ve Vladislavském sále vyznamenáváni spolu s těmi, o které by si člověk neopřel ani to příslovečné kolo. Třeba o neblahou normalizační figuru a tradičního sluhu všeho protičeského, Petra Žantovského,“ udeřil prezidentský kandidát.

„Tak se zatemňuje a do jednoho guláše míchá všechno: pravda i lež, čest i hanba, letitá práce i věčné chytráctví. A ti, kteří jsou právem českými vzory, jsou tu rukojmím těch, kteří mohou sloužit leda jako příklad odstrašující,“ upozornil.

Sám by prý na místě Zemana jednal jinak. „Slibuju, že udělám všechno pro to, aby příští rok mohli za účasti rektorů našich vysokých škol a dalších znamenitých osobností dostat státní vyznamenání pouze ti, kteří nás inspirují a jimž máme být vděčni,“ dodal Horáček.

Podobně to vidí i někdejší velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář. „Snesu leccos a po téměř pěti letech okupace úřadu prezidenta ČR Milošem Zemanem jsem si myslel, že mě už ničím nezaskočí. Ale udělení státních vyznamenání Vlastimilu Vondruškovi a Petru Žantovskému, to je vážně silná káva. Káva od Maryši. Je to útok na samu podstatu naší státnosti a demokracie. Miloš Zeman je škůdce. A jako k takovému je třeba k němu přistupovat,“ uvedl na svém facebookovém profilu Kolář, o kterém se spekulovalo jako o možném soupeři Miloš Zemana v prezidentské volbě. Navrhla ho iniciativa Kroměřížská výzva.

Lékař a aktivista Marek Hilšer pak kritizoval slova, která Zeman při příležitosti oslav 28. října pronesl. „Po projevu Miloše Zemana k výročí založení republiky musím s lítostí konstatovat, že míra dezintegrace prezidentova myšlení se hluboce prohloubila. Obsahově se ani náznakem nedotkl významu založení nezávislého státu a hodnot, které jsou s 28. říjnem spojené," myslí si

„Místo toho značně zabíhavě, bez výrazné pointy a nejasné logiky navršil citace knih k tématu vědci versus umělci. Téma jinak zajímavé, ale souvislost s výročím založení republiky lze jen těžko najít. Asi bych prezidentovi odpustil, že už nechodí a jen se šourá, ale pokles mentální výkonnosti nelze přehlížet, neboť ohrožuje stát,“ uvedl uchazeč o Hrad, který stále ještě sbírá podpisy pro kandidaturu.

Témata:  Miloš Zeman státní vyznamenání Michal Horáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy