Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes polovina českých dluhopisů je v rukou zahraničních investorů

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Z aktuálních údajů ministerstva financí vyplývá, že podíl zahraničních investorů, kteří drží české státní dluhopisy, se ke konci září zvýšil na rekordních 51,35 procenta ze srpnových 46,1 procenta.

Zahraniční investoři tak drží státní dluhopisy vydané v Česku za 693 miliard korun. Podíl zahraničních investorů je letos vyšší než loni, loni ke konci července drželi necelých 26 procent, v září zhruba 28 procent a ke konci loňského roku téměř 32 procent. V lednu letošního roku to už bylo 38 procent a podíl dál rostl.

Dosud největší podíl v letošním roce měli zahraniční investoři v červnu, a to 47,62 procenta dluhopisů. Zájem o dluhopisy rostl s blížícím se koncem devizových intervencí České národní banky, který nastal 6. dubna.

Vysoký zájem zároveň snížil výnosy českých dluhopisů, a v mnoha případech dokonce státu zajistil, že si půjčoval za záporný úrok.

Celkově měl stát ke konci září vydané dluhopisy za 1,556 bilionu korun, z toho je 205,7 miliardy korun v zahraničních emisích dluhopisů.

Témata:  dluhopisy Ministerstvo financí České republiky ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy