Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura odmítl Babišovu žádost o podporu menšinové vlády

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura tvrdí, že se hnutí ANO snaží vytvořit dojem, že se jako jediné chce podílet na vládní odpovědnosti a posouvat věci v Česku podle svého programu. Vládnout samo prý možná chtělo od samého začátku. 

Okamura to řekl novinářům před dnešním jednáním zástupců obou subjektů. SPD podle něj nemůže podpořit menšinovou vládu, která by neplnila program hnutí, debata s ANO o programu přitom podle něj zatím dospěla sotva do třetiny.

Šéfovi SPD vadí třeba spekulace, že by prezident mohl nechat Babišovu vládu fungovat dlouhodobě v demisi. „Vláda by měla získat důvěru, jestli ji nezíská, měl by následovat druhý pokus. Já si myslím, že je to na hraně ústavnosti, je třeba aby byly vyčerpány všechny tři pokusy, jestliže se nepodaří to na první, druhý pokus postavit," řekl.

Není prý ani pravda, že se nikdo nechce podílet na vládní odpovědnosti, jak tvrdí právě ANO. „Přijde mi, že je to určitý marketing ze strany ANO, jak vytvořit umělou atmosféru, že snad jsou jediní, kteří tady chtějí posouvat věci v souladu s volebním programem," řekl novinářům Okamura. Během dosavadních dvou schůzek se obě hnutí podle něj dostala jen k šesti programovým celkům.

Okamuru proto překvapilo, že už v takové fázi přišel Babiš s návrhem menšinové vlády ANO. „Je vidět, že to v podstatě možná byl cíl od začátku. Vytvořit určitý dojem a ve skutečnosti je snaha vládnout sami," dodal.

Po jednání Okamura potvrdil, že Andrej Babiš v úvodu dnešní večerní schůzky požádal zástupce hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) o podporu své menšinové vlády a že SPD odmítlo. "My jsme řekli, že nebudeme podporovat vládu, která neplní náš program. Pakliže by chtěli plnit náš program, tak jsme připraveni převzít vládní odpovědnost. Taková nabídka ovšem nepadla," řekl Okamura. Vládní místa Babiš SPD nenabídl. Okamura odmítl i možnost, že by SPD vládě k zisku důvěry přispěla například tím, že by její poslanci opustili při hlasování sál.

Diskuse se podle Okamury točila například i kolem odvolatelnosti politiků. Prvním bodem k prosazení v této oblasti by mohla být přímá volba starostů a hejtmanů, uvedl Okamura.

SPD stojí o to, aby mohla vést bezpečnostní a hospodářský výbor. Ani v jednom z těchto případů nepřišlo ze strany ANO odmítnutí, konstatoval Okamura. SPD podpoří do čela Sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka, naopak od ANO dostala příslib, že zástupce SPD podpoří do pozice místopředsedy sněmovny.

Témata:  Tomio Okamura Andrej Babiš Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy