reklama

Babiš uvedl, že hledá odborníky mimo jiné na ministerstvo školství, průmyslu a obchodu a kultury. "Na obranu máme vícero možných tipů. Vedeme nějaké konzultace," řekl. Ministrem obrany už podle některých informací nemá být Martin Stropnický (ANO), jenž by mohl zamířit do čela ministerstva zahraničních věcí. "S panem Stropnickým se bavíme, není to ještě úplně jasné," podotkl Babiš. Stropnický byl mimo jiné velvyslancem v Portugalsku, Itálii a ve Vatikánu.

Ve vládě by měli zůstat další nynější ministři za ANO Richard Brabec, Dan Ťok, Robert Pelikán a Karla Šlechtová. V jejím případě údajně není úplně jasné, zda dál povede ministerstvo pro místní rozvoj.

Babiš uvedl, že nechce obsazovat pozici ministra pro legislativu a lidská práva, kterou nyní zastává Jan Chvojka (ČSSD). Problém je podle předsedy ANO ten, že v ministr musí stát ze zákona v čele legislativní rady vlády. "Asi to budeme chtít dát pod spravedlnost, tím bude o jednoho ministra méně," podotkl.

Menšinová vláda, která ale nyní nemá ve Sněmovně většinovou podporu, připraví podle Babiše programové prohlášení s vyznačením pasáží, které budou zahrnovat programy jiných stran.