Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš dostal košem. Šéf asociace malých podniků Havlíček odmítl nabídku na ministra

Vláda
Vláda
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Karel Havlíček odmítl nabídku od předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, aby se stal ministrem průmyslu a obchodu.

Sdělil to ČTK s tím, že mu vstup do vlády neumožňují jeho další aktivity. Prezident Miloš Zeman v úterý pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády, předseda ANO chce vytvořit jednobarevný menšinový kabinet.

Havlíček uvedl, že s Babišem jednali o tom, co podnikatelé čekají od příští vlády, i o možnosti, že by šéf AMSP vedl ministerstvo průmyslu. "Nabídky si velmi vážím, je to velkorysé, nemohu ji ale přijmout. Nikoliv proto, že bych nechtěl pomoci, ale proto, že mi to nedovolují moje aktivity. Jako vlastník několika firem bych byl okamžitě ve střetu zájmu, navíc jsem extrémně vytížen jak v rámci podnikatelského, tak akademického prostředí," napsal ČTK. Připomněl, že byl před měsícem znovu zvolen předsedou AMSP, což vnímá jako závazek, který musí dokončit.

Havlíček se také vyslovil pro to, aby budoucí vláda získala jednoznačnou podporu ve Sněmovně. Jednotlivé strany by se proto podle něj měly povznést nad vzájemné spory. "Po mnoha letech jsme na tom z pohledu hospodářské situace velmi dobře a toto nesmíme prohospodařit. Chci tím říci, že by vláda měla mít jasnou podporu Parlamentu," uvedl.

Témata:  Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky vláda EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy