Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SPD odmítá Kalouskův návrh, bojkotovat Sněmovnu nechtějí

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury nepodpoří návrh předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na zablokování ustavující schůze Sněmovny.

Novinářům to dnes po jednání s Kalouskem řekl předseda SPD Tomio Okamura. Zároveň ale zopakoval, že SPD nepodpoří menšinovou vládu hnutí ANO. Očekává také, že kdyby vláda ANO nezískala důvěru, prezident Miloš Zeman rychle využije druhý pokus pro jmenování premiéra.

Kalousek v úterý navrhl, aby poslanci bojkotovali volbu předsedy Sněmovny. V takovém případě by nemohla současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi a Zeman by nemohl jmenovat předsedu ANO Andreje Babiše premiérem. Kalousek to zdůvodňuje obavami, že by Babiš mohl dlouhodobě vládnout bez důvěry. "To není snaha nepustit Babiše do vlády. Ale měl by být jmenován předsedou vlády teprve poté, až ukáže přiznanou většinu," řekl dnes novinářům.

Okamura ale na Kalouskův návrh nepřistoupil. "My chceme, aby Poslanecká sněmovna začala co nejrychleji pracovat," řekl. Zopakoval, že SPD podpoří na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Šéf SPD zároveň předpokládá, že by Babiš měl dostat možnost požádat Sněmovnu o důvěru, přestože poslanci hnutí mu ji dát nehodlají a nechystají se ani v době hlasování odejít ze sálu. "Očekáváme, že v případě, že menšinová vláda Andreje Babiše nezíská důvěru v Poslanecké sněmovně, tak prezident republiky bude bez zbytečného odkladu jednat a učiní druhý pokus," řekl Okamura.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy