Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakázat islám? To je nesmysl, tvrdí Rychetský

islám
islám
Foto: Pixabay

Praha – Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury před volbami hlásalo, že v České republice zakáže islám. Tento a další sliby dostaly hnutí do Poslanecké sněmovny. Přesto ale Okamura vyhráno nemá. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poukazuje, že zakázal islám není možné.

„Ne islámu, ne teroristům. Zajistíme bezpečnou Českou republiku,“ říká jedno z hesel SPD. Jenže tak snadné to nebude. „Nikomu nelze zakázat svobodu vyznání a víry. Je možné zakázat extrémní projevy, institucionalizaci náboženských společností. Islám je v polovině světa, zakázat ho je nesmysl,“ uvádí v rozhovoru pro Hospodářské noviny Rychetský.

Poukazuje na to, že v Česku postačuje platná zákonná norma, která upravuje průnik církví do společnosti. „Islám podle ní není privilegovaná církev, mají jen právo vykonávat služby a vnitřní autonomii, nesmí třeba zakládat školy, vstupovat do veřejného prostoru s duchovní službou do nemocnic, věznic,“ uvádí šéf Ústavního soudu.

Kromě toho Rychetský okomentoval také dění kolem sestavování vlády. „Jakmile současná vláda podá demisi, prezident ji musí pověřit dalším vládnutím do doby, než na návrh nově jmenovaného předsedy vlády jmenuje novou povolební vládu. Ta musí do 30 dnů předstoupit a žádat o důvěru,“ popisuje, co nás čeká v příštích dnech.

Pokud tato vláda důvěru nedostane, musí opět podat demisi a prezident je povinen i ji znovu pověřit vládou. Po dvou marných pokusech přijde na řadu povinnost prezidenta jmenovat předsedou vlády toho, koho mu navrhl předseda sněmovny. „Za 25 let platnosti ústavy se to ale nikdy nestalo. První nebo druhá vláda získala důvěru, nebo nezískala a byly předčasné volby. Nejsou k tomu žádné lhůty, prezident není časově omezen,“ připomíná Rychetský.

Uvádí také, že v prvním kole zřejmě vláda důvěru nezíská. „V druhém kole, i když vůbec nechci odhadovat, se však domnívám, že některé demokratické strany, byť mají veliké dilema mezi zodpovědností ke státu a ke svým voličům, nějaký způsob, jak vládě vyjádřit podporu, najdou. Může se stát, že druhá vláda získá důvěru jen svých poslanců, poslanci demokratických stran opustí sál, případně si některá strana uvědomí, že jednobarevná vláda není pro demokracii dobrá, a do koalice půjdou,“ nastiňuje možnosti.

Česko by ale také teoreticky mohlo mít vládu bez důvěry Poslanecké sněmovny, která bude vládnout v demisi a která může trvat velmi dlouho. „Ale byla by to až ta třetí vláda. Není možné tu proceduru zarazit v průběhu prvních dvou kroků a nechat třeba druhou vládu neomezeně vládnout,“ řekl Rychetský s tím, že prezident není vázán termíny, ale je vázán ústavní povinností. „A nepochybně bude pod hrozbou ústavní žaloby. Ústava mu ukládá jmenovat prvního premiéra, pak druhého,“ dodal šéf ÚS.

Témata:  Pavel Rychetský Ústavní soud ČR Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy