Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka bagrem hrne peníze pryč ze státní kasy? Asociace dostala od úřadu pokutu za karikaturu premiéra

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká asociace satelitních operátorů dostala pokutu 23 tisíc korun za inzerát s karikaturou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v buldozeru. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí vytkl subjektu účast na volební kampani bez předchozí registrace ve zvláštním registru třetích osob.

Asociace v květnu reklamou kritizovala novelu zákona o elektronických komunikacích. Byl na ní kreslený Sobotka, jak bagrem hrne peníze pryč ze státní kasy a u obrázku byla slova "Proč hrne premiér naše peníze soukromým firmám? Nevíme. Ale víme, kolik nás to všechny bude stát." Reklama se objevila v Mladé frontě Dnes v počátku volební kampaně.

Podle rozhodnutí inzerát vzbuzuje dojem, že má ovlivnit rozhodnutí poslanců i negativně ovlivnit názor čtenářů na předsedu vlády, který byl v té době stranickým lídrem.

Asociace ale tvrdí, že ústavně zaručené právo svobody slova nelze podmiňovat předchozí registrací včetně situace, že je právo uplatněné formou placeného inzerátu v době kampaně. Proto se bude bránit u Krajského soudu v Brně, uvedl Český rozhlas.

Úřad se zaměřuje na politické strany a hnutí. Pokud se však zapojí nepolitické subjekty do kampaně a pochybí, může pokutovat i je. Úřad mohl udělit sankci až 100.000 korun. Úřad v souvislosti s volbami zahájil několik správních řízení, rozhodl zatím o dvou z nich. První pokutu 19.000 korun dostala ODA za neoznačení zadavatele a zpracovatele letáku v tisku.

Témata:  Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy