Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsedou ČSSD podle Chovance zatím nebude nestraník

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Novým předsedou ČSSD podle statutárního místopředsedy Milana Chovance nebude moci být některý ze současných nestraníků.

Stanovy by kvůli tomu totiž bylo možné změnit nejdříve na únorovém sjezdu sociálních demokratů a změnu následně zaregistrovat na ministerstvu vnitra. Chovanec to dnes řekl novinářům po jednání předsednictva strany.

"Není možné, aby se stanovy aplikovaly přímo na sjezdu," uvedl Chovanec, který po rezignaci Bohuslava Sobotky stranu vede. Nového předsedu si podle něj vyberou delegáti sjezdu, přímá volba uplatněna nebude. K této formě výběru by podle Chovance měla strana přistoupit až "ve stabilnější době".

Chovanec také uvedl, že mandáty členů dosavadního vedení strany skončí až na sjezdu, ačkoli někteří regionální představitelé požadovali jejich registraci po nejhorším výsledku ČSSD ve sněmovních volbách. Chovanec neprozradil, zda se o funkci ve vedení strany bude znovu ucházet. Uvedl jen, že jeho úkolem je dovést stranu do únorového sjezdu.

Témata:  Milan Chovanec Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy