Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V šesti českých obcích lidé nové zastupitelstvo

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V šesti českých obcích si dnes lidé vybírají své budoucí zastupitele. Volby se konají tam, kde se původní zastupitelstva rozpadla zejména kvůli rozepřím svých členů.

Volební účast se zatím významně liší. Zatímco v Hradcích na Českobudějovicku odvolilo už 60 procent voličů, v Tuřanech na Kladensku byl zájem zhruba poloviční, zjistili zpravodajové ČTK. Volební místnosti se uzavřou ve 22:00.

Ve středních Čechách zastupitele vybírají obyvatelé tří obcí, jde o Tuřany na Kladensku, Kly na Mělnicku a Vrbovou Lhotu na Nymbursku. K dnešním 16:00 přišlo v obci Kly k urnám kolem 400 z více než 1100 oprávněných voličů, tedy zhruba 35 procent. V Tuřanech také zatím účast překročila 30 procent. Podle starosty Jiřího Pospíšila by k volbám mohlo celkem přijít okolo poloviny registrovaných voličů.

Obyvatelé Klů míří letos k obecním volbám už podruhé. O sedm míst v zastupitelstvu tentokrát soupeří pět uskupení včetně představitelů hnutí Nezávislí, v jejichž čele stojí dosavadní starostka Iveta Fišerová. Se svými dvěma kolegy Fišerová nynější volby vyvolala, když rezignovali na funkce zastupitelů. Počet členů zastupitelstva se tak snížil pod zákonem stanovenou hranici.

V Dvakačovicích na Chrudimsku ze 117 zapsaných voličů k 17:00 odvolilo 35 lidí, tedy 33 procent. Na sedm míst zastupitelů kandiduje sedm lidí na společné kandidátce. "Volby zatím běží bez problémů," řekla ČTK předsedkyně volební komise. Při řádných volbách v roce 2014 byla v Dvakačovicích volební účast 76 procent.

Témata:  volby Volby komunální

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy