Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Topolánek? To je vážný kandidát, má zkušenosti, které jeho soupeři nemají, myslí si pravicoví politici

Mirek Topolánek, od září 2011 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a od října 2011 předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice.
Mirek Topolánek, od září 2011 předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a od října 2011 předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Za vážného kandidáta na prezidentskou funkci označili Mirka Topolánka předsedové ODS a TOP 09. Podle předsedy ODS Petra Fialy má expremiér Topolánek zkušenosti a zahraničně politický rozhled. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vyzdvihl, že Topolánek má zkušenosti jako premiér i někdejší předseda Rady Evropské unie.

"Do prezidentské funkce volby vstupuje nový kandidát s politickými zkušenostmi a zahraničně politickým rozhledem," napsal Fiala ČTK. Topolánka považuje za vážného kandidáta, zda ho ale ODS ve volbě podpoří, Fiala neuvedl. Oficiální postoj k prezidentské volbě chce ODS představit počátkem nadcházejícího týdne.

Kalousek Topolánkovu kandidaturu uvítal. "Do hry vstoupil kandidát, který se může prezentovat prokazatelnými zkušenostmi nejenom premiéra, ale i respektovaného předsedy Rady Evropské unie, což jsou zkušenosti, které jeho soupeři nemají." řekl Kalousek ČTK.

Pro svou nominaci hodlá Topolánek získat podporu senátorů z pěti klubů včetně ODS, potřebné podpisy ale ještě nemá. Podrobnosti chce oznámit v úterý, kdy je nutné přihlášky do prezidentské volby odevzdat.

Informace o možné Topolánkově kandidatuře se v médiích objevily v minulých dnech. Podle nich by jeho nominaci mohli podepsat senátoři ODS, mezi něž kdysi patřil. "Jsou to senátoři pěti klubů včetně ODS," sdělil večer ČTK. O několik hodin dříve na dotaz, zda je pravdivá informace, že zvažuje kandidaturu, a to s podporou senátorů ODS, Topolánek v textové zprávě uvedl: "Na takto položenou otázku musím, odpovědět, že NE".

Topolánek by v případě získání nominačních podpisů doplnil devět kandidátů, kteří už předložili nebo ohlásili odevzdání řádné nominace pro lednovou volbu hlavy státu. Mandát chce obhájit prezident Miloš Zeman, jemuž Topolánek přes média kandidaturu rozmlouval kvůli jeho zdravotnímu stavu. Mezi favority bývají řazeni bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček.

Témata:  Mirek Topolánek ODS TOP 09

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.