Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ke kandidatuře mě přimělo spojenectví Babiše a Zemana, přiznává Topolánek

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Expremiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek nebude stranickým kandidátem na prezidenta. O funkci hlavy státu se rozhodl usilovat kvůli spojenectví prezidenta Miloše Zemana a předsedy ANO Andreje Babiše.

Situace po sněmovních volbách se vyvíjí neústavně a potřeba je silný politický kandidát, řekl dnes Topolánek České televizi.

"Bylo to emocionální rozhodnutí s tím, jak se situace vyvíjí po volbách, jakým způsobem se vyvíjí vlastně neústavně, jakým způsobem je to přátelství mezi Hradním a Čapím lidem pevné a stvrzené i nestandardními kroky," uvedl Topolánek. Zemanovi je v této souvislosti vytýkáno to, že by byl ochoten nechat Babišův menšinový kabinet vládnout bez důvěry Sněmovny, což experti i většina politiků označila za neústavní.

Někdejší předseda vlády také uvedl, že mezi uchazeči o prezidentskou funkci chybí "silný politický kandidát, který nepochybně tu funkci zvládne". Řekl, že se rozhodl v duchu rčení "jestliže můžu, tak musím".

Topolánek uvedl, že nebude kandidovat za nějaký subjekt nebo s podporou nějakého subjektu. Podpisy pro prezidentskou nominaci chce najít mezi členy pěti senátorských klubů včetně ODS. "Jeden z těch pěti klubů, který mi poskytne hlasy, je senátorský klub ODS, zdaleka ne všichni. Dneska už nejsem členem ODS, se všemi jsem se nerozešel úplně v dobrém," vysvětlil.

Témata:  Mirek Topolánek prezident ČR EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy