Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Detektiv vyšetřující kauzu Nečesaného odmítl spekulace o manipulaci s důkazy

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Hradec Králové - Detektiv Milan Jušta, který vyšetřoval pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích, odmítl, že by manipuloval s důkazy v neprospěch Lukáše Nečesaného. Hradecký krajský soud se případem začal znovu zabývat 6. září po zrušení předchozího rozsudku Nejvyšším soudem.

Jušta je považován za elitního detektiva hradeckého krajského policejního ředitelství. V minulosti vyšetřoval například kauzu heparinového vraha Petra Zelenky.

"Není pravda, že bych manipuloval s důkazy v neprospěch obžalovaného," uvedl dnes Jušta. Nejvyšší soud nařídil jeho výslech i kvůli tomu, aby vysvětlil svůj vztah k Janě T., které měl říci, že zmanipuloval důkazy v neprospěch Nečesaného. "Byla to moje milenka. Bylo to v období 2015. V roce 2013, kdy jsem vyšetřoval tento případ, jsem ji ale ještě neznal," řekl Jušta. "Žádné nepřátelství mezi námi nevzniklo," řekl Jušta na dotaz soudu, jestli se s Janou T. dostal do konfliktu. Podle Jušty prý dostala za svoji výpověď zaplaceno, aby jeho osobu znevěrohodnila.

Jušta byl také soudem dotázán na důvody poskytnutí ochrany napadené kadeřnice, což kritizuje obhajoba. "Ochrana jí byla poskytnuta, aby byla chráněna před útoky zvenčí, před osobami blízkými obžalovanému. V té době byl obžalovaný ve vazbě," uvedl Jušta. Obhájci tvrdí, že policie postupovala hodně nestandardním způsobem, že docházelo k ovlivňování poškozené, která prý vypovídá účelově. Krátkodobou ochranou napadené ženy se zabývala i Generální inspekce policejních sboru (GIPS), která však žádné pochybení nezjistila. Vyvrátila i další podezření z možného pochybení policistů.

Původní senát hradeckého soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud Nečesaného v dubnu 2016 znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil a následně bylo oznámeno, že předchozí rozsudek Nejvyšší soud zrušil. Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013.

Témata:  Lukáš Nečesaný soudy pokus o vraždu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy