Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvrat v kauze Nečesaný? Policista mi řekl, že je Lukáš nevinný, tvrdí svědkyně

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hradec Králové - Svědkyně v kauze napadené kadeřnice v Hořicích dnes u soudu zopakovala, že vyšetřovatel případu Milan Jušta se jí svěřil, že obžalovaný Lukáš Nečesaný je nevinný.

"Obžalovaného osobně neznám, ale je mi ho líto. Pana Juštu znám, měli jsme spolu poměr. Bylo to v lednu 2015. Poměr trval asi dva měsíce," řekla soudu svědkyně Jana T., která je ve vazbě za krádež v jinému případu.

Podle ní se o případu Nečesaného dozvěděla od Jušty. "Řekl mi, že v případu byly pochyby. Řekl, že Lukáš je nevinný. K pachovým stopám řekl, že je to zmanipulované," uvedla žena. Před rokem vypověděla, že Nečesaný to neudělal, že je to jiná vyšší hra a je v tom politika, protože jde o jeho otce, bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného. Ten od roku 2015 čelí obvinění z korupce.

"Ano, je to pravda. ... Poté, co jsem prohlášení učinila, jsem se bála o svůj život. Bála jsem se pana Jušty," řekla svědkyně.

Obhajobě se podařilo už několikrát zvrátit odsuzující rozsudky soudů. Nečesaného advokáti mimo jiné tvrdí, že policie manipulovala s důkazy v neprospěch jejich klienta a svědectví Jany T. je prý toho důkazem. Nečesaný vinu odmítá.

Výslech svědkyně, která byla Juštovou milenkou, byl jednou z podmínek Nejvyššího soudu, který předchozí rozsudek zrušil a vrátil kauzu do Hradce Králové.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013 těsně před koncem pracovní doby. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Nečesaný, který tehdy studoval poslední ročník střední školy, přiznává, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale zavírala, proto odešel.

Původní senát hradeckého krajského soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Loni v dubnu krajský soud Nečesaného znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, což odvolací vrchní soud potvrdil. Po dovolání Nejvyšší soud loni v prosinci trest Nečesanému opět přerušil a následně oznámil, že předchozí rozsudek zrušil.

Témata:  Lukáš Nečesaný pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy