Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO se brání: Rozdělení míst ve výborech vychází ze zákona, trvá na svém

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Rozdělení míst mezi strany ve sněmovních výborech vychází z jednacího řádu, řekl dnes předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Starostové si stěžují na to, že v některých výborech, o něž by stáli, by neměli vůbec zastoupení.

Hnutí ANO nesouhlasí s tvrzeními, že by jiná uskupení válcovalo. "Rozhodně nemám pocit, že bychom jednali z pozice síly. Pohybujeme se v mantinelech zákona, který musíme respektovat," zdůraznil za ANO kandidát na předsedu Sněmovny Radek Vondráček.

Jan Farský (STAN) si postěžoval na to, že Starostové by podle návrhů neměli zástupce například v bezpečnostním a školském výboru nebo v mandátovém a imunitním výboru. Po jednání podotkl, že od ANO k tomu nyní nemá stanovisko. Jednání mají podle Farského pokračovat, pro představitele ANO jde prý o nové informace.

"Je to určitě věcí diskuse, ale se všemi subjekty," zdůraznil však Faltýnek. Pro STAN je ohledně výborů podle něho výhodný jiný přepočet než pro jiné strany. Poznamenal, že o tom, že strany se šesti nebo sedmi mandáty se do některých výborů nedostanou, rozhodli voliči.

Faltýnek rovněž reagoval na vyjádření lídrů ODS Petra Fialy a TOP 09 Miroslava Kalouska, kteří ráno uvedli, že se ve Sněmovně rýsuje koalice ANO s SPD a komunisty. "Pokud z těch tradičních politických stran s námi všichni odmítli jít do vlády a pokud tu je menšinový koncept vlády, tak všechny ostatní strany jsou opoziční," uvedl Faltýnek. Dodal, že ODS jinak vystupuje na veřejnosti a jinak na bilaterálních jednáních.

Z dnešního Faltýnkova vyjádření vyplynulo to, že ODS by mohla dostat vedení školského výboru pro Václava Klause mladšího, ústavně-právního výboru pro Marka Bendu a branného výboru pro Janu Černochovou. Starostové by případně měli zájem o vedení výboru pro veřejnou správu, vést by ho podle nich mohla Věra Kovářová.

Témata:  Hnutí ANO Starostové a nezávislí Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy