Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček svolal ustavující schůzi nové Sněmovny, začne 20. listopadu

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) už svolal ustavující schůzi nové dolní komory. Začne dle očekávání 20. listopadu, poslanci se sejdou ve 13:00. Program ustavující schůze určuje zákon. Návrh programu čítá 17 bodů.

Ustavující schůzi svolává bývalý předseda, pokud je opět zvolen. Schůzi potom zahajuje a až do zvolení nového předsedy dolní komory ji také řídí.

Prezident Miloš Zeman využil pro stanovení termínu zasedání maximální možnou třicetidenní lhůtu od voleb. Kdyby zasedání nesvolal, dolní komora by se 30. den po volbách sešla sama. Jiný den pro zahájení ustavující schůze než 20. listopad proto nebyl možný.

Ustavující schůze potrvá nejméně dva dny. V pondělí poslanci složí slib, vyslechnou informaci o vzniku volební komise a zřídí mandátový a imunitní výbor. Následně bude vyhlášena lhůta pro podávání nominací mimo jiné do funkcí předsedy a místopředsedů Sněmovny.

První schůze pak bude přerušena. Bude pokračovat patrně ve středu. Teprve druhý den schůze se uskuteční volba členů vedení dolní komory a zřídí se další výbory.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jan Hamáček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy