Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemana v Lipníku "uvítali" protestující s červenými kartami i hladovějící chartista Hradílek

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Dnes v Lipníku nad Bečvou na prezidenta Miloše Zemana čekali protestující s červenými kartami. Při jeho příchodu na pódium hlasitě pustili Modlitbu pro Martu, jejich zvukaře však vzápětí zadržela a odvezla policie.

Proti Zemanovi na náměstí vystoupilo několik desítek lidí všech věkových generací s červenými kartami a objevily se i transparenty. Z okna prvního domu restaurace při příchodu Zemana na náměstí pustili symbolicky hlasitě Modlitbu pro Martu. "Policisté v civilu nám to přerušili, vstoupili do soukromých prostor, které jsme měli půjčené od majitele restaurace a našeho zvukaře odvezli k výslechu," řekla ČTK iniciátorka protestu Marie Šuláková. Stanovisko policie ČTK zjišťuje.

Muž podle policie narušil svou hlasitou produkcí řádně ohlášené setkání občanů s prezidentem, proto je podezřelý z přestupku proti právu shromažďovacímu. "Muž byl policisty opakovaně vyzván, aby zanechal svého protiprávního jednání," řekl dnes ČTK policejní mluvčí Libor Hejtmánek. Následně byl muž podle něj zadržen a eskortován k podání vysvětlení na obvodní oddělení policie. Po podání vysvětlení bude prý  propuštěn.

Prezident byl na náměstí konfrontován i s bývalým disidentem Tomášem Hradílkem, který drží kvůli jeho kandidatuře již osmým dnem protestní hladovku. "Pan Hradílek bude mít možnost na setkání občanů s panem prezidentem vyjádřit svůj názor," uvedl již dříve pro EuroZprávy.cz zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hradílek dnes Zemanovi před zaplněným náměstím řekl, že mu poslal otevřený dopis s žádostí, aby již nekandidoval. "Pokud se nemýlím, v pondělí má žena převzala 113.000 podpisů občanů České republiky, kteří mě naopak žádají, abych kandidoval. Každý občan má stejná práva a povinnosti. Vy nejste víc než 113.000 občanů a nejste jim nadřazený. Proto budu kandidovat," vzkázal mu Zeman.

Bývalý disident, signatář Charty 77 a polistopadový ministr vnitra Tomáš Hradílek začal hladovku držet od 1. listopadu. V otevřeném dopise Miloši Zemanovi uvedl, že jej v roli prezidenta hluboce zklamal. Podle něj Zeman rezignoval na kultivování a humanizování společnosti, je zděšen i z jeho působení v oblasti zahraniční politiky a otevřeně jej žádá, aby zrušil svou kandidaturu na prezidenta.

ČTK dnes řekl, že hladovku snáší poměrně dobře. "Jen hubnu, už jsem zhubnul asi o pět až šest kilo. Žádné jiné problémy nemám, jen lehký tlak v žaludku. Co je pozitivní na té věci, je, že dobře spím," uvedl Hradílek.

Dvaasedmdesátiletého Hradílka od hladovky odrazuje nejen rodina, ale i stovky lidí, které se připojily k výzvě osobností Olomouckého kraje, podle nichž je taková oběť zbytečná. "Já jsem se ale prostě rozhodl a jsem rozhodnutý to dotáhnout až do konce. Podle mne je tento prezident, který by pokračoval v druhém funkčním období, nebezpečím a neštěstím pro tuto zemi," doplnil Hradílek.

Prezident dnes zahajuje třídenní návštěvu Olomouckého kraje a do Lipníka na setkání se členy zastupitelstva, místních spolků a také s veřejností přijel po návštěvě olomoucké mlékárny Olma. 

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.