reklama

ČTK o tom po dnešním zasedání rady informovala Olga Jeřábková z kabinetu ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD).

Letošní novela o hmotné nouzi dovoluje obcím z části rozhodovat o tom, kdo bude na jejich území dávky na bydlení dostávat. V místech, kde se narušuje veřejný pořádek, ohrožují děti či jsou osoby pod vlivem alkoholu a drog, je možné vyhlásit oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů.

Úřad práce by tam pak nemohl vyplácet doplatky na bydlení novým žadatelům. Dávku tak nedostanou třeba lidé z některých částí Sokolova. Určité ulice a domy chce vyčlenit Přerov či Ústí nad Labem a další města.

Podle rady jde o omezení práv občanů na pomoc v hmotné nouzi. "Je přesvědčena, že institut (oblast se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů) nepřispěje k řešení chudoby a negativních sociálních jevů, ale naopak jejich závažnost ještě zvýší," uvedlo tiskové oddělení ministra. Rada ministerstvo práce vyzvala, aby se zasadilo o zrušení příslušného paragrafu zákona o hmotné nouzi a "zajistilo dodržování práv občanů a dalších zásad právního státu".

Některá města a obce řeší potíže s chudinskými lokalitami. V těchto ghettech bývá většina dospělých bez práce, rodiny žijí ze sociálních dávek. Podle výroční zprávy o stavu romské menšiny za loňský rok polovina Romů v Česku žila v sociálním vyloučení. Podle kvalifikovaných odhadů romských koordinátorů to bylo téměř 123.000 lidí. Na okraji společnosti se ocitlo dokonce zhruba 70 procent romských obyvatel Moravskoslezského kraje a asi 60 procent v Olomouckém a Ústeckém kraji. Proti roku 2015 se situace loni nezlepšila.

Rada se dnes seznámila také s podrobnostmi kolem výkupu vepřína v Letech u Písku, kde stával protektorátní koncentrační tábor pro Romy. Vláda odkoupení už schválila. Radní doporučili, aby se nynější letský památník propojil vzdělávací stezkou se zamýšleným pietním místem. Autoři by měli spolupracovat s pozůstalými po romských obětech, míní rada. Pozemky by po odkoupení farmy mělo spravovat Muzeum romské kultury. Pod něj bude od ledna spadat také Památník Hodonín u Kunštátu.