Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký byl rok? Vinaři dnes otevřou první lahve svatomartinských vín

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brno - Vinaři dnes otevřou první lahve svatomartinského vína, celkem jich bude na trhu podle odhadu Vinařského fondu 2,2 milionu, tedy o něco méně než loni. Hlavní košt se chystá v Brně na náměstí Svobody. Svátek svatého Martina se ale bude slavit po celé republice.

Velkolepý svatomartinský průvod projde v podvečer již tradičně Jihlavou a třeba ve Valticích na zámku se koná Svatomartinský ples, kde by měl zazpívat Karel Gott. S mladými víny jsou spojené i gastroslavnosti, hlavním chodem hodů je svatomartinská husa.

Vína budou mít letos poprvé na vršku lahve kalich s českou vlaječkou, což souvisí s novým vinařským zákonem. Na trhu budou mít převahu svatomartinská vína z Moravy, kterých bude 372. Svatomartinských vín z Čech ochutnají lidé jen sedm.

Na brněnském náměstí Svobody otevřou vinaři první láhev v 11:00. Ještě předtím čeká zájemce žehnání vína na Petrově, odkud vyjde kolem 10:30 průvod v čele se sv. Martinem na koni. Letos ho bude představovat herec Městského divadla v Brně Martin Sláma.

V Jihlavě projde průvod od brány Matky Boží na Masarykovo náměstí. Světce na bílém koni bude doprovázet početná družina vojáků, kejklířů, nosičů hus a dýní a selských žen rozdávajících martinské rohlíčky s mákem. Akce se každoročně těší velké popularitě v celém regionu. Do města se sjíždějí tisíce lidí nejen z Jihlavska, ale i ze sousedních okresů.

Svatomartinské hody a trhy se konají také například ve Zlíně, Znojmě, Vizovicích, Buchlovicích či v Českém Krumlově. Vína od českých i moravských vinařů ochutnají také návštěvníci vinice svaté Kláry v Praze. Na Rašínově nábřeží se pak koná festival mladých vín "Svatomartinské slavnosti a pečená husa" a na Letné v Národním zemědělském muzeu akce "Letenská husa a košt svatomartinského vína", která připomene typické svatomartinské tradice, pokrmy a mladá vína.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, anebo s ní uzavírali nové smlouvy, stejně jako obec s pastýřem. Chasa měla volno a slavilo se posvícení. Svatomartinské období bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Na mnoha místech se konaly poutě.

Témata:  víno slavnosti

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy