reklama

Trestní stíhání se týká předsedy hnutí ANO a vítěze voleb Andreje Babiše, a to kvůli kauze Čapí hnízdo. Minulá Poslanecká sněmovna ho policii ke stíhání vydala, po nových volbách ale budou muset policisté o vydání znovu požádat a noví poslanci opět hlasovat.

Prezident Miloš Zeman dal opakovaně najevo, že trestní stíhání Babiše nemůže změnit jeho názor, aby byl předseda vítězného hnutí jmenován premiérem. Stejný názor sdílí jen Petr Hannig, který by pověřil vytvořením kabinetu vítěze voleb bez ohledu na cokoli jiného.

Trestně stíhaného člověka by do čela vlády nejmenovali bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a lékař Marek Hilšer. Drahoš argumentuje pověstí Česka v zahraničí. Myslí si také, že trestně stíhaný člověk se nemůže plně věnovat své funkci, protože se musí zabývat i svým trestním stíhání. Podle Hilšera nemůže prezident riskovat, že se premiérem stane podvodník. Poznamenal, že prezident musí být strážcem politické kultury.

Trestně stíhaného kandidáta na premiéra by se snažil podnikatel Michal Horáček přesvědčit, aby na jeho místo jeho strana nominovala někoho jiného. Argumentoval by ohrožením reputace Česka v zahraničí. Když by se mu to nezdařilo, ke jmenování by přistoupil. Podobný názor má i prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer by respektoval princip presumpce neviny, ale u každého případu by posuzoval míru závažnosti činu. I bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek by chtěl konkrétní případ zkoumat na základě znalosti všech detailů.

Na otázky ČTK neodpověděli Zeman a bývalý premiér Mirek Topolánek. Oba se přes své spolupracovníky omluvili pracovní vytížeností. Topolánek na středeční debatě na Právnické fakultě Univerzity Karlovy řekl, že by byl opatrný, zda svěřit Babišovi vládu i ve chvíli, když by neuspěl v prvním kole sestavování vlády.

Roman Hladík má na českou justici "svůj názor", a proto by klidně trestně stíhaného člověka sestavením vlády pověřil. Stratég Josef Toman poznamenal, že Babiš odsouzen nebyl, ale má ohromné střety zájmů. Bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská si myslí, že stíhaný nebo podezřelý může být v ČR "kdekdo". Předpokládá, že dotyčný trestně stíhaný je dospělý člověk a uvědomuje si dopady svého jednání.