Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé si připomínají válečné veterány, Stropnický uděloval na Vítkově vyznamenání

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Na Vítkově se dnes u příležitosti Dne válečných veteránů sešly desítky lidí. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) během slavnosti udělil vysoká resortní vyznamenání vojákům i lidem, kteří o veterány a jejich památku pečují.

Na veterány se ve světě vzpomíná v den, kdy před 99 lety vstoupilo v platnost příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války.

Křížem obrany státu ocenil Stropnický propagátora projektu "Legie 100" a obnovy legionářských pomníků Jiřího Charfreitaga, internistu Ústřední vojenské nemocnice Václava Monharta a Danuši Noskovou z ústředí Československé obce legionářské, která se věnuje zlepšování péče o válečné veterány.

Slavnostní akt na Vítkově se uskutečnil pod jezdeckou sochou Jana Žižky. Po jeho skončení ministr Stropnický udělil celkem šest vyznamenání.

Kříž obrany státu in memoriam obdržel československý legionář Jaroslav Květ, který bojoval i za druhé světové války, a to na Středním východě, v severní Africe a v řadách samostatné obrněné brigády u Dunkerku, ocenění dostal i další bojovník od Dunkerku Václav Zahálka. Stejné vyznamenání udělil ministr vojínu Klementu Šťastnému, který byl zabit přesně před 97 lety neznámými civilisty na Těšínsku při dohledu na vytyčování hranice mezi tehdejším Polskem a Československem.

Děkovný list za záchranu života dostali vojáci čestné stráže Robin Student a Jan Háva. Jako hráči Kralup nad Labem při říjnovém hokejovém zápase středočeské soutěže poskytli rozhodující první pomoc kolegovi, kterému prořízla brusle hrdlo.

Český veteránů z druhé světové války žije nyní kolem 530, ještě před dvěma lety jich bylo přes 800. Novodobých veteránů armáda eviduje 13.674.

Témata:  Martin Stropnický Den válečných veteránů Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy