Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sjízdnost silnic v ČR: Kvůli sněhu vyjeli silničáři, náledí se ale zatím netvoří

Silničáři - posypový vůz
Silničáři - posypový vůz
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Silnice ve středních Čechách jsou dnes ráno sjízdné, náledí se netvoří. Sněžilo jen večer na Rakovnicku a Příbramsku, v terénu bylo asi pět sypačů. Dále už nebylo nutné techniku nasazovat, řekl pracovník dispečinku krajských silničářů.

"Silnice ve Středočeském kraji jsou převážně mokré, náledí se nikde po ránu nevyskytovalo a teploty se pohybují kolem dvou stupňů Celsia. Mělo by to být všechno sjízdné," uvedl dispečer kolem 06:30.

Studený vzduch postupující Českem od severozápadu v neděli přinesl déšť, který začal na západě a severozápadě Čech přecházet i ve středních a nižších polohách ve sněžení. Meteorologové upozorňovali na možné problémy v dopravě.

Na silnicích na Prachaticku je slabá vrstva ujetého sněhu

Slabá vrstva ujetého sněhu leží dnes ráno ve vyšších polohách na silnicích na Prachaticku. Jihočeští silničáři zde vyjeli i na silnice nižších tříd, zasahovali také na úseku dálnice D3 z Veselí nad Lužnicí směrem na Prahu. Ve vyšších polohách jsou jihočeské silnice sjízdné se zvýšenou opatrností, místy mohou namrzat. Řekla to dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová.

Jen se zvýšenou opatrností je sjízdných zhruba 40 procent silnic v okresech Český Krumlov, Jindřichův Hradec a Prachatice. O plošném náledí silničáři hlášení nemají.

Dva sypače vyjely na silnici z Vimperka na Kvildu a Borová Lada. "Ve vyšších polohách na Prachaticku je to trochu horší, pak jsme ještě měli výjezd na dálnici D3 z Veselí nad Lužnicí na hranici kraje. Technika je na Prachaticku venku, udržují i silnice nižších tříd. Silnice jsou v nižších polohách mokré, ve vyšších polohách je slabá vrstva ujetého sněhu," řekla dispečerka.

Podle předpovědi meteorologů bude dnes v jižních Čechách převážně velká oblačnost, na většině území sněhové přeháňky, v nejnižších polohách smíšené. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od dvou do pěti stupňů Celsia, na horách v tisíci metrech kolem jednoho stupně pod nulou.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné, na horách s opatrností

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes ráno většinou sjízdné, v Krušných horách leží na komunikacích nižších tříd zbytky rozbředlého sněhu. Dopravu v kraji nekomplikuje žádná vážnější nehoda, místy se ale může tvořit náledí, vyplývá z informací silničářů.

Dálnice D8 je po chemickém ošetření mokrá, podobné je to u silnic prvních tříd. K opatrnosti silničáři nabádají v Krušných horách. Především na Chomutovsku a Mostecku jsou silnice druhých a třetích tříd sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Po ošetření na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Ve středních a vyšších polohách se během rána může vyskytnout náledí.

Podle meteorologů bude dnes v Ústeckém kraji zataženo, postupně proměnlivá oblačnost, občas s přeháňkami, v polohách nad 400 metrů sněhovými. Na horách může sněžit trvaleji. Nejvyšší teploty vystoupí na tři až šest stupňů Celsia, na horách na minus dva až plus jeden stupeň.

Témata:  sníh náledí silničáři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy