Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obžaloba žádá pro Nečesaného 13 let, manipulace s důkazy se prý nepotvrdila

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Hradec Králové - Státní zástupkyně Lenka Faltusová dnes u soudu navrhla pro Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice 13 let vězení. Obhájce Oldřich Chudoba naopak prohlásil, že mnohé důkazy dokazují Nečesaného nevinu. I Lukáš Nečesaný opakovaně obvinění odmítl.

Krajský soud v Hradci Králové po závěrečných řečech hlavní líčení odročil na 20. listopadu na 10:00, kdy hodlá vynést rozsudek.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy polenem a ukradl jí několik tisíc korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři.

"Jediným možným pachatelem je obžalovaný ... Motivem obžalovaného byl finanční prospěch, i když se to bude jevit, že neměl důvod. Do Hořic byl umístěn rodinou z kázeňských důvodů, byla mu přidělována malá finanční částka," uvedla žalobkyně Faltusová. Nečesaný podle ní splácel dluhy a byl ve finanční tísni.

"Navrhuji obžalovaného uznat na vinu z vraždy ukončené ve stádiu pokusu, kdy jednal v úmyslu přímém. Pokud se jedná o trest, navrhuji uložit trest v trvání 13 let nepodmíněně a se zařazením do věznice s ostrahou," dodala.

Mluvila také o tom, že kauza zaznamenala bezprecedentní medializaci a řekla, že vyšetřování GIBS nepotvrdilo obvinění policistů z údajné manipulace s důkazy a komplotu proti obžalovanému. Podle ní by měl obžalovaný zaplatit 79.000 korun jako náhradu škody poškozené kadeřnici a přes 230.000 korun jako náhradu zdravotní pojišťovně.

Obhajoba v opakovaném procesu trvá na nevině Nečesaného. "Nebyl prokázán žádný motiv k získání finančních prostředků. Nebyl to on, kdo se dopustil brutálního útoku. Existuje řada důkazů, které vylučují pana Nečesaného jako pachatele útoku. I po doplnění dokazování nemám důvod na předchozích závěrech cokoli měnit. Navrhuji, aby byl v celém rozsahu obžaloby zproštěn," uvedl advokát Chudoba.

"Skutek, který je mi kladen za vinu, jsem nespáchal. Skutek je odporným činem a modlím se, aby pravý pachatel byl konečně potrestán," řekl již dříve obžalovaný.

Témata:  Lukáš Nečesaný pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy