Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman určitě není nemocný, ujišťoval Chovanec po schůzce s prezidentem

prezident Miloš Zeman
prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se dnes v Lánech sešel s úřadujícím předsedou sociálních demokratů Milanen Chovanecem. Hlava státu očekává, že bývalý šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se bude ucházet o funkci místopředsedy dolní komory.

"Pan prezident vyjádřil očekávání, že se o post místopředsedy bude ucházet Jan Hamáček, což je i nominant poslaneckého klubu ČSSD," řekl novinářům Chovanec. Zeman podle Chovance během přibližně hodinové schůzky zopakoval, že pokud bude znovu zvolen prezidentem, nechce předčasné parlamentní volby.

Prezident se také zajímal o ustavující schůzi Sněmovny. "Ujistil jsem ho, že naším cílem je, aby Poslanecká sněmovna začala fungovat a bylo možné přistoupit k dalším ústavním krokům," řekl Hamáček. Na ustavující schůzi dolní komory se volí nový předseda a vedení Sněmovny. Teprve po ukončení ustavující schůze podá stávající vláda demisi.

Jako bývalý předseda sociální demokracie chtěl Zeman znát také situaci v ČSSD. Strana v parlamentních volbách výrazně propadla. Chovanec s Hamáčkem se shodli v tom, že Zeman nebyl kritický, ani se nesnažil mluvit do stranických personálií. "Vyjádřil přesvědčení a zájem na tom, aby sociální demokracie jako nejstarší politická strana zůstala na české politické scéně hráčem, se kterým se má počítat," prohlásil Hamáček.

Hned v úvodu tiskové konference Chovanec hovořil také o zdravotním stavu prezidenta. Ujišťoval, že Zeman je v dobré kondici a velmi se zajímá o aktuální politické dění v České republice. "Určitě jsem neviděl nemocného muže," řekl Chovanec. Rovněž Hamáček dodal, že prezident byl v dobré kondici.

Zeman v poslední době při řadě svých veřejných vystoupení působil dojmem, že má zdravotní problémy. Často působil unaveně, výrazně také zhubl. Při oznámení své kandidatury letos v březnu řekl, že absolvoval vyšetření, které potvrdilo, že má cukrovku a polyfunkční neuropatii. V září podstoupil preventivní prohlídku na počítačovém tomografu (CT), která neodhalila žádný problém, o kterém by se nevědělo. Spekulace o svých zdravotních problémech označil už dřív za špinavou kampaň části médií.

Témata:  Miloš Zeman Milan Chovanec Jan Hamáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy