Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z moravskoslezské SPD utíkají členové. Sepisují petici za odvolání jejího předsedy

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v Moravskoslezském kraji má problémy. Nespokojení členové tvrdí, že se předseda a nový poslanec Lubomír Volný chová jako diktátor, obklopuje se lidmi, kteří hlasují podle něj, a strana tak není demokratická.

"Sesbíráme podpisy a budeme chtít jeho odvolání. Toto bude příležitost ukázat, jak má odvolatelnost politiků fungovat," uvedla Jana Barvíková z Ostravy. Předseda SPD Tomio Okamura o možnosti odvolávání politiků dlouhodobě mluví.

Z hnutí SPD v Moravskoslezském kraji odcházejí členové.Volný kritikům oponuje. Členů SPD v kraji podle něj naopak přibývá, aktuálně má údajně 350 nových žádostí. "Dobrovolně od nás odešli nasazení agenti Realistů, ODA, Rozumných a ještě jedné nejmenované politické strany s blízkým programem, kteří vynášeli naše interní informace a nakonec dokonce kandidovali za tyto konkurenční politické subjekty v parlamentních volbách," uvedl Volný.

Podle Mladé fronty Dnes (MfD) po hádkách odešli z SPD například i zakládající členové, manželé Pavlína a Andrzej Matykiewiczovi. Matykiewicz byl předsedou SPD na Ostravsku, jeho žena krajskou koordinátorkou. Loni v srpnu Matykiewiczová s dětmi odjela na dovolenou do Bulharska a podle jejího tvrzení Volný obešel některé okresní schůze a tvrdil, že jela na dovolenou s bývalým senátorem Petrem Gawlasem z ČSSD a chystá puč v SPD, což odmítá.

Následovalo vyškrtnutí z kandidátky a zbavení členství. "Dříve člena jmenovalo ústředí v Praze, teď předsednictvo v regionu. Volný nechce jmenovat členem nikoho neprověřeného, jen své známé a jejich rodinné příslušníky," uvedla Matykiewiczová.

Dění v SPD kritizují i další, jen na konci října podle MfD odešlo 23 lidí z buňky v Havířově. "Pan Volný jedná autoritativním způsobem s nadřazeností a manipuluje s názorem ostatních," uvedl Miroslav Krejčí, bývalý člen SPD z Havířova.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie Moravskoslezský kraj Tomio Okamura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy