Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci ustavili volební komisi, zastoupení v ní budou mít všechny kluby

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pracovní skupina poslanců dnes ustavila sněmovní volební komisi, která má především zajišťovat volby do funkcí a orgánů na ustavující schůzi dolní komory. Ve středu si komise ze svého středu zvolí předsedu a místopředsedu. ANO navrhne dosavadního předsedu komise z předchozího volebního období a svého člena Martina Kolovratníka.

Komise bude mít 19 členů a zastoupeny v ní budou všechny sněmovní strany, řekl Radek Vondráček (ANO).

K rozhodnutí o 19 členech podle něj pracovní skupina dospěla, protože jde o nejnižší liché číslo, při kterém je zastoupeno všech devět poslaneckých klubů. Klub ANO bude mít v komisi osm zástupců, větší kluby po dvou, menší kluby po jednom zástupci.

Hlasování o počtu členů bylo podle Vondráčka jednomyslné. "Navrhli jsme, aby komise v tomto složení pracovala po celé volební období s tím, že ale konečné slovo v téhle věci má vždy plénum," řekl. Poznamenal, že poslanci mohou na ustavující schůzi Sněmovny příští pondělí navrhnout, aby v tomto složení komise fungovala pouze na první schůzi. Tento scénář ale nepředpokládá.

Volební komise během volebního období zajišťuje volby do sněmovních orgánů a funkcí. Zajišťuje volby i do dalších funkcí mimo Sněmovnu, o jejichž obsazení rozhodují podle zákona poslanci. Jde například o volbu členů širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu nebo mediálních rad.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy