Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET se bude opět měnit? Nemusela by se týkat živnostníků s obratem do 750 tisíc

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Podle petičního výboru Senátu ČR by se elektronická evidence tržeb (EET) neměla vztahovat na živnostníky, jejichž roční obrat nepřesáhne 750.000 korun. Úpravami EET se zřejmě bude zabývat nová vláda. Zrušení či korekci EET měly v programu mnohé ze stran, které se v říjnových volbách do Sněmovny dostaly.

Senátní petiční výbor dnes projednával petici, která požaduje zrušení EET. Podobné doporučení již dříve přijal i senátní hospodářský výbor. Senát se bude peticí zabývat na prosincové schůzi.

Hospodářský výbor vládě doporučil, aby projednala "stanovení podmínek pro vyjmutí drobných podnikatelů z EET". Prosadil to senátor ČSSD Pavel Štohl. Navrhoval, aby se stanovila například hranice roční tržby půl milionu korun a aby podnikatelé, kteří by nepřekročili tento obrat, byli z EET vyňati.

Tvůrci petice tvrdí, že EET přinesla podnikatelům nárůst byrokracie, ale šedou ekonomiku výrazně neomezila a zvýšení daňových příjmů nezlepšila s výjimkou restauračních zařízení. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová kritice oponovala a řekla, že EET podporuje většina podnikatelů. Připustila ale možnost úprav.

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince. Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů, čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018.

Témata:  elektronická evidence tržeb Senát Parlamentu České republiky petice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy