Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se vzteká, Demokratický blok podle něj lže

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů dnes oznámili zformování Demokratického bloku a hovořili o netransparentním jednání ANO. Andrej Babiš ke vzniku uskupení napsal, že systém tradičních stran se brání a jen tak se nevzdá.

"Mrzí mě to, ale opět se potvrzuje, že systém, který tu fungoval 25 let, se brání a jen tak snadno se nevzdá," komentoval Babiš dohodu ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů.

Tradiční strany podle něj poslaly do prezidentské kampaně někdejšího předsedu vlády a šéfa ODS Mirka Topolánka, kterého Babiš považuje za "symbol klientelismu". "A ve Sněmovně zase jen boří, destruují a teď ještě neuvěřitelně lžou," uvedl Babiš.

Během schůzek postup ANO podle něj strany většinou oceňují. "Bohužel hlavně u ODS platí, že dohoda za stolem před novináři neplatí, nebo je záměrně podána úplně jinak," řekl. Čtveřice stran dnes zdůvodnila svůj postup tím, že ANO jako vítěz voleb při jednání s ostatními stranami postupuje netransparentně a matoucím způsobem. Blok chce usilovat o dva posty místopředsedů Sněmovny, vedoucí funkce v sedmi výborech a v některých komisích.

Babiš uvedl, že mu nevadí, že strany budou jednat společně. "Stejně jsem je tak vždy vnímal. Byl bych ale rád, aby konečně byli konstruktivní, nevymýšleli nesmysly na blokování Sněmovny a my jsme konečně mohli začít pracovat pro lidi a ne pořád poslouchat ty jejich nápady na to, jak chod státu za každou cenu zablokovat a paralyzovat," konstatoval Babiš.

Témata:  Andrej Babiš ODS Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy