reklama

Článek zpochybnil Vaigelovo vzdělání. Novináři v případě uznání viny hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Přibil považuje obvinění za účelové. "Článek byl o tom, že na ministerstvu vnitra skončili tři poradci, což ministerstvo vnitra potvrdilo. V závěru článku bylo uvedeno, že na jednoho z těch poradců, konkrétně pana Vaigela, podala sociální demokratka Marcela Vlasáková dvě trestní oznámení kvůli tomu, že údajně padělal své maturitní vysvědčení," řekl.

"V článku byla citace pana Vaigela, že trestní oznámení bylo odloženo a že to je nesmysl," dodal Přibil. Myslí si, že byl obviněn účelově proto, aby musel hradit náklady za advokáta, který by se měl účastnit výslechů svědků ve Zlíně. "Kdosi asi touží, abych jezdil teď často do Zlína na výslechy," uvedl Přibil.

Z článku vyplývá, že Vlasáková obvinila svého kolegu Vaigela, že si koupil vysvědčení z dnes již neexistující střední školy v Brně. Podala na něj proto trestní oznámení. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) následně vyřadil Vaigela z týmu svých poradců.

Policie však podle mluvčí Moniky Kozumplíkové po ročním pátrání a vyhodnocování důkazů vyloučila, že by zdrojem novinářových informací byla Vlasáková. Informace v článku policie označila za lživé. Přibil se podle Kozumplíkové hájil tím, že informaci o Vaigelově nedokončeném středoškolském vzdělání získal od Vlasákové, kterou ve článku citoval. Jde o první případ, kdy policisté ve Zlíně obvinili novináře pro trestný čin pomluvy.

MfD Přibila propustila poté, co byly na internetu zveřejněny nahrávky mezi ním a tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).