reklama

Brněnský krajský soud poslal muže na 13 let do vězení za vraždu pětašedesátileté prostitutky v dubnu 2015, pravomocný rozsudek v lednu 2016 zrušil až Nejvyšší soud. Krajský soud muži stejný trest udělil o měsíc později, muže se tentokrát zastal až Ústavní soud, který věc letos v dubnu vrátil zpět k Nejvyššímu soudu do fáze dovolání.

Neprokázaná vina je v právním státě totéž, co prokázaná nevina, zdůraznil tehdy soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Podle ústavních soudců samotné pachové stopy nepostačují k odsouzení. Důležitou výpověď spoluvězně označili soudci v nálezu za nejednoznačnou.

Nejvyšší soud v květnu následně zrušil všechna rozhodnutí předchozích soudů a celou věc vrátil zpět až ke státnímu zastupitelství. Žalobce na stejného muže podal obžalobu novou.

Neveřejné zasedání k případu se u brněneského krajského soudu konalo v první polovině září 2017.

Muž vinu dlouhodobě popírá. Tragédie se stala v roce 2009 v rodinném domě, kde žena provozovala prostituci. Pachatel ji podle obžaloby nejdříve svázal provazem a poté začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji škrtil. Kriminalisté podezřelého zadrželi až čtyři roky po činu. S prostitutkou se znal.