Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kajínek promluvil: Okrádal jsem jen komunisty a pojišťovny. Měl jsem připravený další útěk

Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Foto: Tomáš Soukup / INCORP images

Praha – Televize Prima odvysílala v první díl dokumentárního seriálu Já, Kajínek, tedy zpověď nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka, který byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu a který nedávno dostal od prezidenta Miloše Zemana milost. V pořadu propuštěný vězeň mluvil nejenom o své minulosti, ale i rodině. Prozradil také třeba, že plánoval další útěk.

„Jsem spokojený. Nevidím důvod, proč bych si měl koupit trabanta, když si mohu pořídit mercedes s tím, že nevím, co bude zítra,“ říká hned v úvodu Kajínek, který se i se štábem vrátil do rodných Prachovic. Právě tam zavzpomínal také na svou rodinu. Zázemí prý měl dobré, přesto ale začal krást.

Jako mladý prý uvažoval od dráze automechanika nebo o dalším studiu. „když jsem měl jít studovat právnickou fakultu, tak jsem šel do vězení,“ tvrdí Kajínek. Popsal třeba to, jak se učil otevírat zámky a jak si sám vyrobil planžety, Pak jel jednou přes nějakou vesnici, měl žízeň, ale protože bylo po desáté hodině, byly všechny obchody zavřené. „Planžetou jsem si otevřel obchod, abych si vzal pití,“ popisoval s tím, že pak si řekl, proč brát jen pití a tak z trezoru sebral i třicet tisíc korun. A tím to všechno začalo, dodal.

Pak prý začal vykrádat byty, několikrát si ověřoval, jestli někdo není doma. Důraz však někdejší trestanec kladl na to, že nikdy nikoho nepřepadl a že nikdy nepoužíval násilí. „I krádež je práce. Já jsem někdy otevíral trezor čtyři hodiny a jak jsem se u toho zapotil,“ odmítl Kajínek slova o tom, že zlodějina je lehký výdělek. „Byl jsem jsem slušnej člověk, ale okrádal jsem lidi,“ připustil. Hájil se ale tím, že o peníze vlastně přicházeli jen komunisté a pojišťovny. „Když sem se vloupal bez poškození zámku, tak pojišťovna nic nezaplatila. Když sem to zjistil, začal sem zámky poškozovat," tvrdí. 

Kajínek také uvedl, že vidí paralelu mezi svým osudem a osudem středověkého náboženského myslitele, kazatele a reformátora Jana Husa. Sám se pak přirovnal k beránkovi, kterého před kamerou krmil.„Vždycky, když se mě ptají, k jakému zvířeti bych se přirovnal, tak  říkám, že k beránkovi – hodnému, milému roztomilému beránkovi. Protože já jsem hodný, v tom to celé je,“ tvrdí Kajínek.

Podobně o něm mluví jeho přítelkyně Magda, která na něj pěla samou chválu. Zmiňuje jeho inteligenci, dobré chování, empatii či toleranci. Poukázala také na to, že se zrají už dlouhé roky a že si každý den psali. Navíc jej také pravidelně navštěvovala.

Na konci prvního dílu pak Kajínek prozradil, že, plánoval prý další útěk z věznice, který by uskutečnil, pokud by nepřišla prezidentská milost. „Teď jsem měl připravený krásný útěk. Ten by se vám moc líbil. Utekl bych pravděpodobně do Karibiku,“ přiznal.

Nejemotivnější částí pak byl moment, kdy vzpomínal na smrt své matky. Dozorci mu prý parte předali až po čtrnácti dnech, aby nechtěl náhodou jít na její pohřeb. V tu chvíli se mu také v očích objevily slzy. Zavzpomínal i na své pocity, když si u soudu vyslechl verdikt doživotí. „V ten moment jsem věděl, že se stalo něco naprosto neuvěřitelného. Nevěřil jsem tomu,“ říká Kajínek, který prý nevěděl, jestli se má smát, nebo brečet. „V těch obrovských emocích, když mě odsoudili za něco, co jsem neudělal, co mně opravdu svíralo srdce, plíce, tak v ten moment už jsem uvažoval, co musím udělat proto, abych to změnil,“ vzpomíná Kajínek. Při útěku z Mírova pak byl prý odhodlán, že se raději nechá zastřelit, než aby ve věznici zůstal.

Přestože byl odsouzený za dvojnásobnou nájemnou vraždu, obvinění i dál popírá. Poukázal na to, že v tu dobu jezdil v mercedesu, měl dostatek peněz a tak si neumí představit, proč by šel za 100 tisíc vraždit. Prý by to neudělal ani za 300 tisíc. Zopakoval také, že nikdy nepoužíval násilí a nikdy by nikomu neublížil za jakýkoliv obnos. „Každý, kdo o mně něco věděl, tak věděl, že je to absurdní, nesmyslné, trapné, blbost prostě,“ říká.

Pořad vyvolal velké kontroverze i rozhořčené reakce 

„Na Primě prý právě běží pořad s Kajínkem. Tak to asi začala ostrá část volební kampaně Miloše Zemana (to je ten pán, co sedí na Hradě a s pomocí pečovatelské služby si hraje na to, že je prezident,“ rýpnul si po odvysílání prvního dílu pořadu Já. Kajínek investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

Kajínek : “Když dítě rozbije v 5 letech hrnicek, tak mu taky nebudete za 15 let připomínat, ty hajzle ty si rozbil tenkrát hrníček”Zajímavá úvaha srovnávat vykrádačky a vraždu s rozbitým hrníčkem ??

— KAREL (@karelfakson) 12. listopadu 2017

A na závěr nechybí záběr na Kajínka s přítelkyní, která ho 350 krát navštívila v kriminále, a které vyká...hlavně, že je tam v tom tragikomickém dokumentu happyend . Stejně je vtipné, jak Kajínek přirovnává krádeže k rozbití hrnečku :-D ach ty hodnoty kriminálníků :-D :-D :-D pic.twitter.com/nqEtwc9Lsb

— Jiří Hrebenar (@gisat) 12. listopadu 2017

To lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský netajil své zděšení. „Žvásty #Kajínek na TV Prima jsou neuvěřitelné. Zloděj, který okradl stovky lidí se nyní obhajuje...okradl jsem pojišťovny a komunisty. Tak to je naprostý psychopat a celý pořad je naprosto ke zvracení,“ uvedl na sociálních sítích.

Tak jsem mrkl na kousek "Já, Kajínek" a vypadá to, že je nejen obětí spiknutí, ale i ochránce žen, lupič gentleman, filantrop a mučedník.

— Errol (@Errolek) 12. listopadu 2017

Kajínek se přirovnává k Husovi. Prý tam jistá paralela je. No to mě teda podrž. On přeci nic nedělal, než jen kradl a páchal zločiny...v dokumentu se místy vykresluje jako Jánošík, hodný syn co si žil z nakradených peněz. Jak někdo může mít tohoto člověka za hrdinu? pic.twitter.com/TjV6T09DhA

— Jiří Hrebenar (@gisat) 12. listopadu 2017

„Jo, máme novou hvězdu, nový idol, vzor pro mládež. Díky prezidentovi Zemanovi je Kajínek na svobodě, producíruje se na obrazovkách a po národu se žádá pochopení, pokud možno i trochu vlhké oko.  Ale čemu se pořád divím? Je to ten stejný Zeman, který by neváhal udělat premiérem komunistu, i kdyby ten seděl ve vazbě. Ale snad je to jen loajalita ke starým kumpánům?" píše na facebooku jeden z neúspěšných prezidentských kandidátů Otto Chaloupka. 

Témata:  Jiří Kajínek TV Prima Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy