reklama

Dbalý si v minulosti sám stěžoval na psychické problémy, kvůli nimž nemohlo pokračovat hlavní líčení v kauze údajné korupce při nákupu gama nože a při digitalizaci chorobopisů.

Pozorování Dbalého v ústavu nařídil v říjnu pražský městský soud. Své rozhodnutí opřel o vyjádření znalců, podle nichž nelze jinak učinit spolehlivé diagnostické závěry o lékařově duševním stavu. Trestní řád stanoví, že nucený pobyt Dbalého v ústavu může trvat až dva měsíce, přičemž na žádost znalců může soud tuto lhůtu prodloužit maximálně o jeden další měsíc.

Dbalý si na rozhodnutí stěžoval, což nástup do ústavu oddálilo. Jeho právnička Katarína Kožiaková Oboňová stížnost zdůvodnila tím, že klient nařízení pozorování "v tuto chvíli již považuje za nadbytečné". Justiční databáze však uvádí, že vrchní soud nyní rozhodnutí pražského městského soudu potvrdil.

Hlavní líčení v první větvi kauz Nemocnice Na Homolce, kterým se soud zabývá od loňského ledna a které mělo pokračovat v říjnu a listopadu, je odročeno naneurčito. Dbalý, který podle obžaloby získal při zadávání nákupu gama nože a zakázky na digitalizaci chorobopisů úplatky přes 27 milionů korun, totiž trvá na své osobní účasti u jednání. Svou vinu u soudu popřel, státní zástupce podle něj "bezostyšně lže".