reklama

Podle kritiků většina peněz nešla na pronájmy budov v majetku Prahy, jak původně tvrdil radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Opozice se dnes neúspěšně pokusila otázku prosadit na program mimořádného zastupitelstva. Podle šéfa zastupitelského klubu TOP 09 Václava Novotného radní Wolf uvedl na květnovém jednání zastupitele při schvalování dotace v omyl. "Argumentace byla postavena na tom, že se jedná výhradně o náklady na pronájem prostor hlavního města Prahy," uvedl.

Dodal, že Kongresové centrum, kde se bude odehrávat většina programu, nakonec poskytne festivalu prostory zdarma. Zaplatit tak bude nutné jen půl milionu na pronájem Obecního domu a údajně i další půl milion za palác Žofín, kde se však podle programu žádná akce odehrávat nemá.

"Tvrdím, že zastupitelstvo bylo uvedeno v omyl a že z pěti milionů jsou nejméně čtyři neznámo kde," uvedl Novotný. Jeho požadavek na vysvětlení podpořily i další opoziční strany, například ODS, Piráti či komunisté. Koalice tento ani žádný jiný bod na program nepodpořila, takže nebyl schválen program a zastupitelé se rozešli.

Okamura ČTK řekl, že pražská pobočka Miki Travel u akce asistovala kvůli pokynu mateřské kanceláře. Většina pořadatelských měst japonským organizátorům, kteří podle Okamury do akce investovali zhruba 90 milionů korun, dává prostory zdarma, což ale Praha ani u svých vlastních nemovitostí nesmí. Přeposlat peníze za nájem jako dotaci přes český subjekt bylo podle magistrátu jediné možné řešení, byť Okamura naléhal, zda by nešlo zvolit jiné, uvedl. Společnost v lednu musí podle podmínek doložit fakturami a výpisy z účtu, že peníze přeposlala ve stoprocentní výši a bez zisku, což se také stalo, uvedl Okamura.

Wolf ČTK řekl, že o podpoře festivalu magistrát jednal delší dobu s japonskou nadací, která ho celosvětově pořádá. Až ta si poté pro spolupráci vybrala Okamurovu firmu. Dotace je podle něj určena na celkové zajištění organizace festivalu, nejen na pronájmy prostor od města, i když na ty měla jít přednostně. Pokud si společnost byla schopna vyjednat s akciovou společností Kongresové centrum lepší podmínky, nemůže s tím magistrát nic dělat, i když firmu vlastní. "Nerozumím, proč to Kongresové centrum udělalo, například Obecní dům fakturuje plnou cenu," dodal radní.

V případě Kongresového centra podle Okamury pražský magistrát uzavřel s centrem smlouvu na malou část tamních prostor, kvůli jejichž nájmu by náklady na nájem překročily pětimilionovou hranici dotace. Následně tuto část zdarma poskytl japonským organizátorům, vysvětlil Okamura.

Společnost bude muset podle Wolfa magistrátu doložit, na co peníze z dotace využila, stejně jako ve všech podobných případech.