Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman chce debatovat o zdanění restitucí

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - O zdanění restitucí majetku odebraného za komunismu by se mělo vážně diskutovat. Uvedl to dnes prezident Miloše Zeman v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nedávno řekl, že chce zdanit peněžitou část církevních restitucí, což je podmínka komunistů pro podporu vlády ANO.

"Je to věc, o níž by se mělo vážně diskutovat, hledat právní analýzy, zda to je, nebo není možné," řekl dnes ke zdanění restitucí Zeman. Měly by se však podle něj rozlišit fyzické a finanční restituce.

Minulý týden uvedl v deníku Lidové noviny předseda ANO Babiš, že chce zdanit peněžitou část církevních restitucí. Podle deníku je to jedna z podmínek KSČM pro podporu menšinové vlády ANO. Zdanění podporuje i hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie, které se v říjnových volbách také dostalo do Sněmovny.

Podle lidovců by bylo zdanění církevních restitucí nemravné a protiústavní a ukazuje, že Babiš se neštítí spojit s kýmkoliv. Proti tomuto kroku se na sociálních sítích vyjádřil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Místopředseda ČSSD Jan Birke ČTK řekl, že toto velmi silné téma, které v uplynulém volebním období opustila ČSSD kvůli udržení koaliční spolupráce s KDU-ČSL, může stmelit spojenectví ANO, komunistů a SPD.

Témata:  Miloš Zeman restituce církevní restituce

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy