Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman u voličů vede. Má před Drahošem velký náskok

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Současný prezident Miloš Zeman by podle posledního průzkumu nyní získal 41,5 procenta hlasů. Bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše by volilo 30,5 procenta lidí.

Textaře Michala Horáčka by bvolilo 16,5 procenta. Další kandidáti mají výrazný odstup. Na čtvrtém místě je bývalý premiér Mirek Topolánek se čtyřmi procenty. Vyplývá to z průzkumu TNS Kantar a Medianu pro Českou televizi.

"Miloš Zeman sbírá hlasy převážně mezi staršími voliči zejména nad 60 let a také voliči z venkova, z menších měst a spíše s nižším vzděláním. Jiří Drahoš je přesným protipólem v tomto ohledu," sdělil ČT analytik TNS Kantar Pavel Ranoch.

Voliči ANO, SPD a KSČM by na Hrad poslali jednoznačně Zemana. "U nich by v podstatě vyhrál už v prvním kole," podotkl Ranoch. Drahoš by vyhrál u voličů TOP 09, STAN, ODS, Pirátů a těsně i ČSSD.

"Miloš Zeman už v podstatě vytěžil téměř celý svůj volební potenciál a bude pro něj poměrně těžké oslovit nějaké další voliče, protože pro téměř polovinu populace je zcela nepřijatelný. On v tomto opravdu rozděluje společnost na dva podobně velké tábory," řekl Ranoch.

Pokud jde o volební potenciál, tedy podíl voličů, kteří volbu kandidáta reálně zvažují, pak u Zemana je 45 procent, u Drahoše 40,5 procenta a u Horáčka 28,5 procenta. Jako nepřijatelného pak Zemana označuje 45 procent Čechů, Drahoše 15 procent a Horáčka 37 procent. Nejhůře na tom je Topolánek, který je nepřijatelný pro 73 procent lidí.

Témata:  Miloš Zeman Michal Horáček Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.