reklama

Souhlasí s ním i předseda KSČM Vojtěch Filip. Kandidaturu zároveň dvěma uchazečům o účast v prezidentských volbách podle dostupných informací podepsalo pět senátorů.

Ministerstvo vnitra oproti předchozím prezidentským volbám umožnilo, aby poslanec či senátor mohl podpořit víc prezidentských kandidátů. Někteří ústavní právníci ale tento výklad zpochybnili. Zaregistrování takových kandidátů podle nich může být napadeno u soudu. Vnitro ale na svém postoji trvá.

"Je to nepochybně chyba volebního zákona. My jsme ho kritizovali už při první volbě prezidenta a jasně jsme naznačovali, že by se měl změnit, a on se změnil nedostatečně," uvedl Rychetský. Podle Filipa bude zpřesnění zákona potřebné. Zároveň ale podotkl, že by zodpovědný politik neměl dát svůj podpis více než jednomu kandidátovi.

Pokud by byly podpisy zpochybněny, ohrožena by byla především kandidatura bývalého premiéra Mirka Topolánka, případně i lékaře a aktivisty Marka Hilšera. Rychetský se ale domnívá, že podpisy nikdo nezpochybní: "Já si myslím, že k tomu nedojde. Mně se zdá, že všichni kandidáti jsou slušní a že nikdo z nich si nebude chtít v předvolebním období poškodit renomé vyvoláním soudních sporů," řekl.